Osnivanje regionalne kancelarije za mlade garantuje mir i prosperitet

U Deklaraciji su pojasnili da, uprkos tome, žele da upoznaju druge kulture i zajedno sa mladima iz ostalih državaa regiona odgovorno grade zajedničku budućnost
61 pregleda 2 komentar(a)
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2015. 12:25h

Osnivanje regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana garantuje mir i prosperitet, a potrebno je da Vlade u regionu izraze zajedničkku volju za unapređenje saradnje te populacije, navodi se u Deklaraciji Mreže Inicijative mladih za ljudska prava.

Regionalnu mrežu Inicijative mladih za ljudska prava čine organizacije u pet država u regionu - Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora a Deklaraciju je potpisalo 47 organizacija iz regiona.

U Deklaraciji, povodom Međunarodnog dana mladih, ističe se potreba intenziviranja procesa uspostavljanja Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana, u susret Konferenciji o Zapadnom Balkanu koja će biti održana krajem avgusta u Beču.

“Mi, mladi Zapadnog Balkana, ujedinjeni u namjeri da doprinesemo očuvanju mira i njegovanju antifašističkih i evropskih vrijednosti u našim društvima, želimo više mogućnosti za nesmetano kretanje po regionu i Evropi, za srijetanje drugih i drugačijih mladih i razmjenu iskustava sa njima“, navodi se u Deklaraciji.

Organizacije potpisnice Deklaracije navele su da to vide kao najbolji način da prevaziđu višegodišnje nesporazume, prepreke i izolaciju, koji su im, kako su dodali, nametnuti kao realnost od starijih generacija i kao posljedica događaja koji su se desili prije njihovog rođenja ili u njihovom ranom djetinjstvu.

U Deklaraciji su pojasnili da, uprkos tome, žele da upoznaju druge kulture i zajedno sa mladima iz ostalih državaa regiona odgovorno grade zajedničku budućnost.

Žele da, kako se naveli, znaju šta im se desilo u prošlosti i ko je odgovoran za to kako bi prihvatili činjenice, suočili se sa njima i na tim temeljima gradili pomirenje.

„Hoćemo da budemo dio one Evrope u kojoj se cijeni istina, odgovornost, pravičnost, saradnja i pomirenje”, poručili su u Deklaraciji.

U Deklaraciji se navodi da vjeruju da je društveno – politički, demokratski, ekonomski, socijalni i svaki drugi napredak društava neraskidivo povezan sa poštovanjem ljudskih prava i dodaje da dijele zajedničku viziju društva u kojem svako podjednako uživa svoja neotuđiva prava i slobode.

Imaju, kako su naveli, viziju miroljubivog i prosperitetnog regiona koji čine inkluzivna društva koja sarađuju na osnovama povjerenja i uzajamnog razumijevanja.

“Imajući sve ovo u vidu, pozivamo Vladu Crne Gore da na predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču podrži inicijativu za osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i očekujemo da sve Vlade država u regionu izraze zajedničku volju za unapređenje regionalne saradnje mladih”, poručili su u Deklaraciji.

Deklaracija je, dodaje se, dostavljena Vladi.

Oni su kazali da pozivaju sve Vlade da prihvate regionalni, multilateralni pristup toj temi, i da se podjednako posvete tom procesu, dodajući da nude svoje iskustvo, stručnost i savjete, i da zahtijevaju da civilno društvo i omladinske organizacije na adekvatan način budu uključene u proces osnivanja i rada Kancelarije za regionalnu saradnju mladih.

„Uvjereni smo da osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih predstavlja najveći pomak u regionalnim odnosima, koji garantuje dugoročni period mira i prosperiteta“, kaže se u Deklaraciji.

Bonus video: