Porodica Karić ne može da gradi u HN: Pare dali, dozvolu nijesu dobili

Iako su 2004. godine uplatili 150.000 eura za gradnju kuće na Toploj, Karići još nisu dobili građevinsku dozvolu
145 pregleda 12 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.08.2015. 05:29h

Porodica srpskih biznismena Karić je 2004. godine Opštini Herceg Novi uplatila 150 hiljada eura za građevinsku dozvolu za gradnju dvojnog porodičnog objekta na placu kod Zavičajnog muzeja na Toploj, ali dozvolu nikada nisu dobili.

Karići su i dalje bili zainteresovani za gradnju na Toploj, pa kako im nisu priznali prethodnu uplatu ponovo su ove godine platili dio naknade za građevinsku dozvolu koja im je izdata, ali koja, dok se ne riješi upravni spor sa komšijama, nije pravosnažna.

Glavni administrator je “poništio dozvolu bez pravnih argumenata“, tvrdi Vukašin Šimrak advokat Karića. Da apsurd bude veći Karići su dobili poresko rješenje da plate 25 hiljada eura zbog neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Ovo je samo jedan od slučajeva u hercegnovskoj opštini, da je plaćena naknada za građevisnku dozvolu, a da ona nikada nije izdata. Bivši predsjednik Opštine Nikola Gojković je prije četiri mjeseca na sjednici SO kazao da je na taj način prihodovano oko milion eura.

Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić kaže da je u toku ,,skeniranje” stanja u Sekretarijatu za period od 2008-2014. godine, na osnovu koga je, kao i na zahtjev investitora, došao “do saznanja da ima izvjestan broj predmeta gdje su investitori izmirili naknadu, ali im nije izdata građevinska dozvola!?”

“Uglavnom se radi o nekompletnim dokumentacijama pa se postavlja pitanje zbog čega se onda insistiralo na plaćanju naknade? Da stvar bude gora, ispostavlja se, uvidom u određene spise predmeta, da dozvola neće ni biti izdata, s obzirom da ne postoje zakonske mogućnosti, pa se i tu postavlja pitanje razloga naplate naknade? Nejasno je zašto investitorima nije izdata građevinska dozvola ako su svi zakonski preduslovi ispunjeni i ako je izmirio naknadu, i sa druge strane, zašto je traženo od investitora, za koje se zna da ne posjeduju ispravnu ili potpunu dokumentaciju, da plate naknadu”, ističe Kadić.

Na pitanje da li će biti obeštećenja Kadić navodi da “ za sada imaju korektnu komunikaciju sa svim investitorima, uz njihovo veliko razumijevanje nastojaće da do sporova ne dođe.

Kadić ističe da u Herceg Novom postoje i dodatni problemi vezani za trošenje sredstava ubranih po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

“U prethodnom periodu ta sredstva su se velikim dijelom, trošila na zarade zaposlenih i slične troškove, a ne na izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, posebno vodovodne i kanalizacione mreže i javne rasvjete. To je direktno u suprotnosti sa Zakonskim odredbama”, objašnjava Kadić. On ne zna da li će neko u lokalnoj upravi odgovarati za propuste ?

“Moja je obaveza dijagnostifikovanje problema, uspostavljanje zakonitosti u radu organa lokalne uprave kojim rukovodim, traženje izlaska iz problema i osmišljavanje i sprovođenje politike planskog razvoja grada. A nikako proganjanje. Ako neki drugi opštinski ili državni organi, na bazi naših podataka, misle da treba procesuirati određene slučajeve i da treba pokretati neke postupke protiv nekih lica, to nije predmet mog interesovanja”, ističe Kadić.

Kadić tvrdi da se zna procedura dobijanja građevinske dozvole.

„Nakon što investitor izradi, formatizuje i reviduje tehničku dokumentaciju a, na osnovu izdatih urbanističko tehničkih uslova, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata i Pravilnikom o načinu izrade i sadržini tehničke dokumentacije i nakon što se pribave sve saglasnosti, od strane javnih preduzeća i nadležnih institucija, stiču se uslovi da sa Upravom lokalnih javnih prihoda sklopi ugovor o izmirenju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljista. Ugovor o naknadi je posljednji dokument, u nizu, nakon čega se izdaje građevinska dozvola. Građevinska dozvola se izdaje u roku od sedam dana, od dana pribavljanja tog, posljednjeg, dokumenta“, objašnjava proceduru izdavanja dozvola Kadić.

Baždar ništa ne zna o avansnim uplatama

Milovan Baždar koji je sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine bio od polovine 2012. do kraja 2014. tvrdi da ne zna ništa o avansnim uplatama za građevinske dozvole.

“Koliko je meni poznato nije bilo avansnih uplata koje nisu rezultirale izdavanjem dozvole. Prema važećem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata dokaz o uplaćenoj naknadi je jedan od uslova koji se mora ispuniti prije izdavanja rješenja. Ugovor o plaćanju naknade stranka reguliše u Upravi lokalnih javnih prihoda. Očekujem da sadašnja vlast konačno iznese konkretne podatke na koje ću svakako imati komentar. Razumije se, ne isključujem mogućnost da je možda bilo takvih slučajeva, ali bez mog učešća i znanja”, ističe Baždar koji je sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje bio od polovine 2012. do kraja 2014. godine, kada je na lokalnim izborima došlo do smjene vlasti u najvećem bokeljskom gradu.

Bonus video: