Turisti u Ulcinju dnevno troše tri miliona eura

Rizaj tvrdi da je Ulcinj zadržavši iste cijene privukao goste sa Kosova, jer su albanski gradovi Šenđi i Velipolja podigli cijene 300 odsto
53 pregleda 48 komentar(a)
Mala plaža, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Mala plaža, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 11.08.2015. 15:19h

Direktor Turisti čkog centra Kosova Škeljzen Rizaj tvrdi da u Ulcinju trenutno boravi oko 90 hiljada Kosovara, a da ukupan broj turista u gradu premašuje cifru 150.000. Svi oni zajedno, kako je naveo, dnevno potroše najmanje tri miliona eura.

“To je više nego solidno za grad koji broji manje od 20 hiljada stanovnika”, kazao je Rizaj u razgovoru za “Vijesti”.

Prema zvaničnoj evidenciji u gradu boravi nešto više od 31 hiljade turista, što je za 13 odsto više nego lani.

Rizaj je u turizmu već decenijama, glavni je lobista na Kosovu za Crnu Goru i Ulcinj i dobar poznavalac turisti čkih prilika u cijelom regionu.

“Kada sam prije 15 godina upravo preko vaše novine upozorio Ulcinjane da se ne poigravaju sa cijenama jer im Kosovari neće doći, mnogi su moju izjavu tumačili kao neprijateljsku. Moja poruka je ipak shvaćena ozbiljno i danas mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je ulcinjska mudrost zbrisala konkurenciji u sujednoj Albaniji jer su Šenđin i Velipoja cijene povećali trista odsto u odnosu na lani.”, kazao je Rizaj ocijenivši da je 30 odsto turista sa Kosova koji sada borave u Ulcinju planiralo odmore u ta dva grada.

“To je definitivno i kraj patriotskog turizma jer naš turista hoće dobre cijene, uslugu i bebjednost. Ulcinj i Crna Gora su tu neprikosnoveni.”, kazao je on. On je ukazao i na nedostatke koji se moraju ukloniti ukoliko Crna Gora i Ulcinj žele kvalitene sezone.

“To se prije svega odnosi na granični prelaz Sukobin koji mora biti proširen jer višesatna čekanja nijesu nešto čime se možemo svi pohvaliti. Grad mora biti neuporedivo čistiji nego što je ove sezone i ne manje važno, vlasti moraju riješiti pod hitno probleme u snadbijevanju strujom”, kazao je Rizaj.

Rizaj je ocijenio je i da opštinska vlast mora hitno formirati preduzeće koje će voditi računima o glavnim gradskim parkinzima.

“To se mora riještiti prije naredne sezone jer se ovako stvara haos u gradu i nepotrebna nervoza. Parkinge duž glavne saobraćajnice treba naplaćivati da bi se onemogućilo nesavjesnim vozačima da vozila danima ne pomjeraju sa parking placa.”, ocijenio je Rizaj navodeći da su na parkinzima uglavnom automobili sa ulcinjskim tablicama.

“Zato apelujem na mještane da makar u julu i avgustu parkinge ostave turistima. To najviše ide njima u prilog”, istakao je on. Zaključio je da Ulcinju definitivno nedostaju hotelski kapaciteti.

“To se najbolje vidi po 'Otrantu' i 'Ulcinjskoj rivijeri' koji su krcati. U 'Otrantu', zahvaljujući kreativnom pristupu vlasnika, sezona traje pola godine. Gdje bi Ulcinju bio kraj da ima još hotela takve ili više kategorije.”, kazao je Rizaj.

Rizaj zadovoljan kulturnim dešavanjima

Za Rizaja pravo osvježenje predstavljaju kulturna dešavanja u gradu.”Sajam knjiga i Ljetnja scena privlače veliki broj turista. Dnevnih kulturno- zabavnih dešavanja ima i na kupalištima što Ulcinju daje posebnu draž”,kazao je on dodavši i da je noćni život u gradu zanimljiv.

”Muzika u restoranima i kafićima na albanskom i crnogorskom jeziku idu u prilog tezi da turističke mape nemaju granice i nacije”, kazao je on.

Bonus video: