Forum MNE: Nezaposlenost najveći problem mladih

Prema riječima Hadžibegović Bubanje, nije potrebno “prisiljavati” mlade da se obrazuju i da rade poslove koje oni ne vide primarno kao svoje buduće profesije
155 pregleda 2 komentar(a)
Elvira Hadžibegović Bubanja, Foto: PR Centar
Elvira Hadžibegović Bubanja, Foto: PR Centar
Ažurirano: 11.08.2015. 12:17h

Znanja i vještine mladih u Crnoj Gori moraju biti u skladu sa kompetencijama te populacije u Evropi, poručila je izvršna direktorica nevladine organizacije Forum MNE Elvira Hadžibegović Bubanja, ocjenjujući da formalno obrazovanje u državi zaostaje za potrebama tržištima rada.

Ona je, povodom Svjetskog dana omladine, kazala da je najveći problem mladih nezaposlenost.

„Ne bih rekla da je to do mladih, već da je to do tranzicije tržita rada i novih kompetencija na tom tržištu, za koje naši mladi nisu spremni. Mi sad edukujemo mlade za profesije koje ne postoje na tržištu rada, tako da je to ogromni dio odgovornosti na mlade da razvijaju dodatno vještine i znanja koja nisu dobili formalnim obrazovanjem da bi bili konkurentni na tržištu rada”, rekla je Hadžibegović Bubanja.

Kako je ukazala, kada Crna Gora bude ušla u Evropsku uniju, granice će biti otvorene, a konkurentnost na tržišta rada veća.

“I u tom smislu, kad radimo sa mladim dajemo poseban akcenat, jer naše vještine i znanja moraju da idu u skladu sa vještinama i znanjima vršnjaka u Evropi. Možemo da vidimo da su kod mladih šire, ne samo u komšiluku, te kompetencije na mnogo višim nivoima nego kod nas, gdje formalno obrazovanje kaska za svim potrebama i tržištima rada”, smatra Hadžibegović Bubanja.

Prema njenim riječima, nije potrebno “prisiljavati” mlade da se obrazuju i da rade poslove koje oni ne vide primarno kao svoje buduće profesije.

“To može biti odgovor za jedan dio populacije, ali ne možemo tražiti od cijele populacije mladih iz Crne Gore da se bave samo tim poslovima, ukoliko to nije njihova primarna želja", kazala je Hadžibegović Bubanja PR centru.

Govoreći o saradnji sa nadežnim institucijama, Hadžibegović Bubanja je rekla da su Forumu MNE najbliži partneri Uprava za mlade i sport i Ministarstvo prosvjete.

“Ono što smo uspjeli jeste da dobijemo novi Zakon o mladima, koji je Vlada usvojila,i koji je u skupštinskoj proceduri. Nadali smo se da će 12. avgusta taj zakon biti izglasan, ali se to nije desilo”, kazala je ona.

Hadžibegović Bubanja je objasnila da će Zakon o mladima uveliko regulisati pitanje te populacije, ali kako je kazala, ne u onoj mjeri u kojoj je Forum želio kada je počeo da radi na tom aktu.

“U Zakonu su prepoznati omladinski rad i politika, što znači da su sve opštine ohrabrene da počnemo sa izradom lokalnih planova akcija za mlade, nacionalnim planovima akcija za mlade, različitim strategijama i ono što je najvažnije da se opredjele budžeti za sve te dokumente”, navela je ona.

Hadžibegović Bubanja je kazala da Forum MNE sprovodi više programa za mlade.

“Jako nam je bitan projekat Savjeta Evrope Inkluzivne škole, gdje pomažemo sedam škola na nivou cijele Crne Gore, da budu što otvorenije za aktere društvene zajednice”, navela je ona.

Hadžibegović Bubanja je ukazala i na značaj projekta pomoći opštinama da otvore omladinske klubove.

“Forum je nekad otvarao svoje klubove po cijeloj Crnoj Gori, ali to nije bio održiv model. Smatramo da je rješenje da opština otvara omladinski klub u svojim prostorijama, i plaća dažbine, omladinsku radnicu ili radnika koji su zaduženi za rad sa mladim”, navela je ona.

Hadžibegović Bubanja je rekla da trenutno postoje omladinski klubovi u Rožajama, Tivtu i Pljevljima.

Bonus video: