Vrbas: Traže službenu upotrebu crnogorskog jezika

155 pregleda 22 komentar(a)
Aleksandra Vučinić, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Aleksandra Vučinić, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 11.08.2015. 10:38h

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je i zvaničan zahtjev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, izjavila je predsjednica Izvršnog odbora tog savjeta Aleksandra Vučinić.

Ona je u pisanoj izjavi navela da se u zahtjevu ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika te opštine.

Vučinić je dodala i da je Zakonom o službenoj upotrebi jezika predviđeno da je lokalna samouprava u obavezi da uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto.

"Nacionalni savjet je u zahtjevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmjene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu", navela je Vučinić.

Ona je podsjetila i na akt Pokrajinskog ombudsmana iz 2013. godine, u kojem se preporučuje uvođenje crnogorskog jezika i pisma u službenu upotrebu u Vrbasu.

Vučinić je ukazala i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine.

Bonus video: