URA: Ekološka država se ne slavi zagađenim vazduhom, otpadom na sve strane...

"Postoji veliki problem sa zagađenjem vazduha kako u sjevernim gradovima tako u centralnom dijelu i na primorju"
4 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 20.09.2018. 12:10h

Ekološka država se ne slavi zagađenim vazduhom, otpadom na sve strane, uništavanjem staništa biljaka i životinja, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA povodom obilježavanja 27 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

Ističu da to samoproglašenje za 27 godina nije opravdalo pobude i da se na tom polju u zemlji evidentiraju veliki problemi od koji se nijedan ne rješava godinama unazad.

"Postoji veliki problem sa zagađenjem vazduha kako u sjevernim gradovima tako u centralnom dijelu i na primorju. Država se protiv toga bori tako što čeka da duvne vjetar i rastjera štetne čestice u vazduhu. Osim toga mnoge opštine imaju problem sa odlaganjem otpada i sa divljim deponijama na svakom koraku. Ni na planu prečšćavanja otpadnih voda situacija nije dobra jer primjera radi Glavni grad i dlje nema toliko neophodan kolektor koji bi zadovoljio broj stanovnika Podgorice danas", navode iz ove GP URA.

Iz te partije poručuju da je Solana još jedan od "kamena na vratu" našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine i navode da bez rješenja tog problema nema zatvaranja poglavlja o zaštiti životne sredine sa Evropskom unijom (EU).

GP URA poručuje da aktuelna vlast nije spremna da se uhvati sa svim ovim problemima i da godinama nije radila na podizanju svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine.

"Zato danas kao najčešći problem koji turisti koji posjećuju našu zemlju navode otpad i smeće na svakom koraku", zaključuju u GP URA.

Bonus video: