Montenegro airlines ima naslijeđene, skrivene i nove dugove

Ukupno, prema riječima Pejović, Banjević zarađuje 3.500 eura. Ističe da bi cifra “da se ona pita bila još veća”
92 pregleda 54 komentar(a)
Montenegro erlajns pres, Foto: Zoran Đurić
Montenegro erlajns pres, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.08.2015. 18:43h

Avio kompanija "Montenegro airlines" ima 74 miliona eura neizmirenih obaveza na današnji dan, saopšteno je danas na konferenciji održanoj u ovoj kompaniji.

Ova kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala sa 6,5 miliona eura gubitka, a prvi put je javno saopšteno da prošlogodišnji gubitak iznosi 9,5 miliona eura. Iz kompanije su naglasili da postoji i 16 miliona skrivenih dugova.

"Za prvi šest mjeseci imali smo 6,5 miliona eura operativnog gubitka. U julu smo postigli blizu dva miliona pozitivnog poslovanja, a nadamo se da će i avgust i septembar takođe biti pozitivni", kazao je izvršni direktor ove avio kompanije Živko Banjević.

On je kazao da je ukupan gubitak u 2014. godini 9,5 miliona eura, od čega su 2,5 miliona zbog kursne razlike.

Prema Banjevićevim riječima do kraja juna je prevezeno 231.164 putnika što je pet odsto više nego za isti period prošle godine.

"Broj naleta je porasao za sedam odsto, broj putnika za Beograd je porastao za 6.200 dok je ove godine u Pariz putovalo 2.000 putnika više nego za prvih šest mjeseci prošle godine", istakao je on.

Prema riječima predsjednice odbora direktora MA Daliborke Pejović u poslednje dvije godine je izmireno pola miliona eura duga prištinskom aerodromu, 650.000 eura "Normal" kompaniji za korišćenje prostora, 4.747.000 eura kreditnih obaveza, 5,7 miliona carinskog duga.

"Takođe smo smanjili broj zaposlenih sa 454 na 398... a nakon sezone planiramo da maknemo sa posla još 23 radnika", istakla je Pejovićeva.

Ona je kazala da su negativni trendovi u avio industriji generalno, počeli 2008. godine.

"Naši finansijski rezultati i revizije koje smo radili nakon dolaska novog menadžmenta su pokazali da je ovdje nekih 16 miliona skrivenih gubitaka", naglasila je ona.

Pejovićeva je kazala da dug prema Aerodromima Crne Gore iznosi 12 miliona eura, i da su do sada izmirene četiri rate.

Iz kompanije su istakli da se bilježi pad broja putnika sa ruskog tržišta što je prema riječima komercijalnog direktora MA Predraga Markovića rezultat devalvacije rublje.

Na pitanje novinara da li loša politika Vlade prema Rusiji loše utiče na kompaniju Marković je kazao da ne misli da to ima veze sa smanjenim brojem ruskih putnika.

"Cijena povratne karte za putnike iz Rusije je do maja bile 500 eura umjesto nekadašnjih 250. Tako da smatram da jedini razlog zbog kog' se smanjio broj putnika iz Rusije je devalvacija rublje i pad životnog standarda", istakao je Marković.

Prema njegovim riječima bilježi se i porast broja putnika iz Njemačke.

Za Banjevića 3500 eura

Odgovarajući na pitanje novinara da li se uporno odlaže održavanje Skupštine akcionara MA, iako je zakonski rok za to istekao, kako bi se prikrili prošlogodišnje gubici, Pejovićeva je istakla da “ima još kompanija gdje to kasni”, te da je MA izvršila obaveze na vrijeme i očekuje da će biti organizovana nakon odmora, odnosno krajem avgusta ili u septebru.

Na pitanje novinara da li je izvršnom direktoru plata preko 4.000 eura, čime nije ispoštovana preporuka Vlade od prije nekoliko godina da se smanje primanja rukovodstvima firmi koje posluju sa gubitkom, Pejovićeva je potvrdila informaciju da je Banjeviću veća plata od predviđenih 980 eura, objašnjavajući da obavlja funkciju izvršnog i “posao direktora operativnih funkcija”.

Ukupno, prema njenim riječima, zarađuje 3.500 eura.

Ističe da bi cifra “da se ona pita bila još veća”.

Bonus video: