Nikić tvrdi da je betonirao korito Ribnice da mu se ne sruši zgrada

"Nijesmo mi od volje napravili to, zato što volimo da Ribnica bude izbetonirana, nego zbog opasnosti od rušenja zgrade, jer se potkopala dva i po metra. Zgrada je popustila na ćošku prema mostu braće Zlatičanin. Dva i po metra potkopani su zidovi, prijeti opasnost od urušavanja zgrade. Nijesam to uradio od velike volje, već zbog opasnosti"
344 pregleda 45 komentar(a)
betoniranje Ribnice, Foto: Zoran Đurić
betoniranje Ribnice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.08.2015. 12:22h

Kompanija “Nikić” do kraja mjeseca vratiće korito Ribnice u prvobitno stanje, po nalogu gradske inspekcije.

Nadležna gradska inspekcija izdala je 20. jula rješenje po kojem se kompanija "Nikić" obavezuje da korito rijeke vrati u stanje u kakvom je bilo prije građevinskog zahvata.

Vlasnik kompanije Ljubomir Nikić, izbetonirao je korito Ribnice od Tabačkog mosta do mosta braće Zlatičanin. On je za "Dan" kazao da je to uradio kako bi sačuvao zgradu od rušenja. Međutim, Nikić je istakao da će korito Ribnice vratiti kako je i bilo, ali i da će uložiti žalbu na to rješenje.

"Kako oni kažu, mi ćemo uraditi, ali ćemo se žaliti na to rješenje. Saopštićemo im da ukoliko to uradimo prijeti opasnost da se uruši zgrada i priložićemo svu dokumentaciju koju imamo. Nijesmo mi od volje napravili to, zato što volimo da Ribnica bude izbetonirana, nego zbog opasnosti od rušenja zgrade, jer se potkopala dva i po metra. Zgrada je popustila na ćošku prema mostu braće Zlatičanin. Dva i po metra potkopani su zidovi, prijeti opasnost od urušavanja zgrade. Nijesam to uradio od velike volje, već zbog opasnosti. Da se zgrada sruši, da mi ne bi ko pomogao. Platio sam tri miliona eura komunalije i lokaciju i zgradu 15 miliona. Ko bi mi pomogao da to saniram. Kad sve ode u rijeku onda je kasno. Pet santimetara je zgrada popustila, jer je šest metara daleko do tog zida, a korito Ribnice je tri i po metra dublje od temelja zgrade. Da se ukloni taj potporni zid, zgrada bi se srušila" rekao je Ljubomir Nikić za "Dan".

Nikić ističe da za zgradu ima svu dokumentaciju i sve dozvole, te da je potporne zidove radila Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice.

"Nadležni organi su mi izdali i građevinsku dozvolu. Imam sve papire. Ako kažu da vratimo korito kako je bilo, mi hoćemo ali će neko snositi odgovornost ako se zgrada sruši. Ne bih betonirao korito iz ćefa, nego sam to radio iz nužde. Angažovao sam advokata koji mi je rekao da u takvim situacijama se zbog hitnosti ne traže saglasnosti, jer se vidi kako je popustila zgrada. Nijesam htio o tome do sada da pričam da se ne pravi panika među ljudima koji žive u zgradi. Šest centimetara je zgrada u tom dijelu pukla. Da nijesmo napravili sanaciju ko zna šta bi bilo. Žalićemo se na to rješenje, i taj ko ga je donio odgovaraće ako se nešto desi. Imam slike dva i po metra potkopanih zidova po dužini pored zgrade koje je Ribnica prošle godine napravila. Mi smo to morali na brzinu da radimo kad presuši rijeka da ne bi dočekali iduću zimu jer bi bilo možda kasno. Neka rade šta hoće, ja ću potrošiti opet 10.000 eura, raskopaćemo, sve ćemo uraditi. Lako je pisati iz kancelarije, niti su vidjeli korito rijeke, niti su vidjeli potkopanu zgradu", kazao je Nikić.

Bonus video: