"ZA ŠTO BOLJI POLOŽAJ"

BSCG pokrenuo inicijativu za sveopšte jedinstvo Bošnjaka

"Predstavnicima bošnjačkog naroda koji se budu oduprli sveopštem političkom jedinstvu tražićemo da narodu objasne učinak njihovog dosadašnjeg djelovanja, prije nego što mi sami počnemo da objavljujemo detalje naših analiza njihovog učinka"
70 pregleda 2 komentar(a)
BSCG, Bošnjački savez, Foto: Bscg.me
BSCG, Bošnjački savez, Foto: Bscg.me
Ažurirano: 10.08.2015. 08:22h

Bošnjački savez Crne Gore (BSCG) pokrenuo je inicijativu za sveopšte jedinstvo Bošnjaka na teritoriji Crne Gore kako bi se izborili za što bolji društveno politički položaj u državi i bili ravnopravni s ostalim građanima što, kako su naveli, trenutno nije slučaj. Poručuju i da će se boriti za što veći procenat učešća u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"Naša stranka od osnivanja je bila izložena velikim pritiscima i optužbama da smo se na političkoj sceni navodno pojavili da bi oslabili Bošnjačku stranku. Iako smo se u dobroj mjeri organizovali u svim sredinama u kojima žive Bošnjaci, a da bismo dokazali Bošnjacima Crne Gore da nijesmo osnovali stranku sa ciljem da bismo oslabili bilo koga, odlučili smo da ne učestvujemo na prethodnim lokalnim izborima. Međutim, u narednom periodu mi nemamo više namjeru da se bilo kome pravdamo jer smo pokazali suštinu našeg postojanja, što smo, naravno, platili i cijenom neučešćem na proteklim lokalnim izborima, a samim tim i neparticipacijom u lokalnim parlamentima", navodi se u saopštenju BSCG.

Dodaju da će raditi na jačanju stranačke infrastrukture, ali da će se baviti i platformom koju će ponuditi bošnjačkim političkim subjektima i nezavisnim bošnjačkim intelektualcima sa ciljem, kako su naveli, stvaranja sveopšteg jedinstva Bošnjaka.

"Mada se u tom dijelu nalazimo u odmakloj fazi, gdje postoji mogućnost da se na čelu jedne takve političke projekcije nađe neko od najuglednijih pripadnika bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Nije bitno da li će i ko dobiti koju funkciju u okviru jedne takve političke projekcije, ali je bitno jedinstvo naroda radi postizanja što boljeg izbornog rezultata", dodali su.

Nastojaće, kako se navodi u saopštenju, da ta ideja zaživi.

"Ali, ako pojedini politički subjekti tako nešto radi svojih ličnih interesa ili funkcija odbiju, Bošnjački savez Crne Gore neće biti kriv zbog rasipanja glasova odnosno postizanja lošeg izbornog rezultata bilo koje političke partije sa bošnjačkim prefiksom. Predstavnicima bošnjačkog naroda koji se budu oduprli sveopštem političkom jedinstvu tražićemo da narodu objasne učinak njihovog dosadašnjeg djelovanja, prije nego što mi sami počnemo da objavljujemo detalje naših analiza njihovog učinka", zaključuje se u saopštenju.