Počinje prstenovanje ptica na Marezi

"Ova volonterska akcija traži izuzetan radni napor i konstantan obilazak mreža. Svi koji volite ptice ste pozvani. Ukoliko ih ne volite ipak dođite, sigurni smo da ćete ih zavoljeti"
85 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2015. 08:48h

Drugo organizovano prstenovanje ptica u Crnoj Gori i prvo prstenovima sa natpisom naše države počinje u drugoj polovini avgusta i trajaće do kraja jesenje seobe. Volonteri Centra za zaštitu i proučavanje priča (CZIP) pokosili su i očistili parcele za postavljanje mreža, kupljeni su prstenovi i najkvalitetnije mreže koje onemogućavaju samopovrjeđivanje ptica.

Crna Gora se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru i milioni ptica svake godine prelijeću našu teritoriju na putu ka Africi i obratno.

"Očekujemo značajne naučne podatke, možda i nove vrste za teritoriju Crne Gore. Ova volonterska akcija traži izuzetan radni napor i konstantan obilazak mreža. Svi koji volite ptice ste pozvani. Ukoliko ih ne volite ipak dođite, sigurni smo da ćete ih zavoljeti", navodi se u saopštenju CZIP.

Dostupnim informacijama biće redovno ažurirano Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nadležne institucije i šira javnost. Centar za zaštitu i proučavanje ptica pripremiće godišnji izvještaj o prstenovanju ptica, a podaci će biti iskorišteni za Godišnji izvještaj o stanju biodiverziteta.

Galerija

Bonus video: