Konačno nova saobraćajnica do Brskuta: Cesta duga dvije decenije

Mještani su uz pomoć Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, uspjeli prije mjesec dana omogućiti inženjerskoj jedinici vojske da nastave gdje su stali prije dvadesetak godina
873 pregleda 14 komentar(a)
Put, Brskut, Foto: Zoran Đurić
Put, Brskut, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.08.2015. 18:25h

Mještani podgoričkog sela Brskut će, nakon više od dvadeset godina od početka radova, dobiti novu saobraćajnicu do svojih kuća i vikendica.

Vojska Crne Gore probila je 1994. godine devet kilometara puta Stravče-Brskut, ali izgradnja puta je stopirana, na gotovo 400 metara prije kraja, zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Mještani su uz pomoć Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, uspjeli prije mjesec dana omogućiti inženjerskoj jedinici vojske da nastave gdje su stali prije dvadesetak godina.

„Riješili smo probleme imovinsko-pravnih odnosa sa porodicom Janković i nastavili sa izgradnjom puta, koji će se povezati kod repetitora, i pored crkve i škole izlaziti na glavni put“, pojasnio je predsjednik MZ „Brskut“ Vukman Darmanović.

Reporteri „Vijesti“ vidjeli su u srijedu da je vojnicima ostalo da probiju još par stotina metara, kako bi se spojili na postojeću saobraćajnicu Nožica-Brskut.

Posao, pak, ide sporo jer vojnici moraju da obezbijede gradilište, kako se prilikom miniranja kamenje ne bi survalo na kuće ispod brda kojim će prolaziti put.

Darmanović je kazao „Vijestima“ da je ovo prva ozbiljnija investicija u njegovoj mjesnoj zajednici nakon 20 godina, što je značajno pomogao i Glavni grad.

„Glavni grad će učestvovati sa oko 40 hiljada eura, što će podmiriti dnevnice i potrošeno gorivo na probijanju i tamponiranju ove saobraćajnice“, kazao je Darmanović.

Brskućani će ovim putem mnogo brže stići do sela, a na taj način će biti i bolje povezani sa Kučima, kojima pripada pola teritorije sela. Tokom zime će moći posjetiti svoje selo vozeći mnogo sigurnijom saobraćajnicom, od postojeće Podgorica-Mateševo.

Darmanović tvrdi da su iz Vojske Crne Gore obećali da će tamponirati i put do Ubogog dola, čime bi se selo spojilo sa Bukumirskim jezerom.

Napomenuo je da će tražiti veću rekonstrukciju puta od Nožice do Brskuta, gdje su neophodni novi asfalt i proširenje pojedinih krivina.

„Takođe ću ovih dana inicirati zbor mještana kako bismo pokušali da skupimo pare za asfaltiranje brskutskih saobraćajnica“, kazao je Darmanović.

Građani koji žive i ljetuju u Brskutu pozdravili su gradnju puta i nadaju se da će ovom investicijom, nakon 20 godina, selo konačno živnuti.

Pregovori sa EPCG za bolju struju

Darmanović je kazao da je u Brskutu odrađeno mnogo manjih popravki i radova, ali da od naredne godine selo očekuju veće investicije.

Kazao je i da se pregovara sa Elektroprivredom da se riješi problem visokonaponske mreže u ovom naselju gdje tokom zime živi oko 20 porodica.

„Ove godine zamijenjeno je 50 starih stubova električne mreže i rekonstruisano dva kilometra strujnih vodova“, istakao je Darmanović.

Najavio je rekonstrukciju saobraćajnice Nožica-Brskut, pogotovu na dijelu oko mosta na Nožici, gdje je put dosta sužen. On se zahvalio Miloradu Mihajloviću koji je svojim mašinama očistio put do Brskuta, koji je tokom ljeta pristisla šuma.

Bonus video: