Srbija: Peticija za ukidanje povlastica crnogorskim studentima

"U Srbiji studira veliki broj crnogorskih studenata koji su potpuno izjednačeni sa državljanima Srbije, pa tako dobijaju mjesta na budžetu i u studentskim domovima po cijeni koju plaćaju srpski državljani"
161 pregleda 220 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2015. 13:10h

U Srbiji je osvanula peticija kojom se traži ukidanje povlastica crnogorskim studentima, piše CdM.

Podnosilac peticije podsjeća srpske studente da se dio novca koji uplaćuju za porez izdvaja za obrazovanje.

"Tim novcem se plaća školarina studenata koji su upisani kao budžetski, jer i njihovo studiranje nije besplatno, već pada na teret svih građana Srbije", ističe podnosilac peticije Miloš Hajduković.

U Srbiji, naglašava on, studira veliki broj crnogorskih studenata koji su potpuno izjednačeni sa državljanima Srbije, pa tako dobijaju mjesta na budžetu i u studentskim domovima po cijeni koju plaćaju srpski državljani.

"Tome treba stati na put i to što prije. Zar je malo što nam svakog dana odlaze obrazovani ljudi iz zemlje, već o sopstvenom trošku školujemo tuđe državljane? Zar ne radimo tako u korist svoje štete, jer oduzimamo šansu mladima iz Srbije da se obrazuju tjerajuci ih da napuste fakultet ako nisu u mogućnosti da plate školarinu ili sebi plaćaju stan", naglašava on.

Hajduković dalje navodi da Crna Gora i Srbija više ne žive u zajedničkoj drzavi, tako da, ističe, ne mogu imati jednaka prava, već mogu studirati samo kao strani državljani i plaćati sve troškove studija i stanovanja u studentskim domovima po cijeni koja je predviđena za iste.

"Postoje brojne zloupotrebe, kao što su lažne prijave boravišta i dvojna državljanstva, i to je svima poznato. Treba smatrati domaćim studentima jedino one čiji roditelji plaćaju porez na teritoriji Srbije i završili su srednju školu u Srbiji ili su pohađali nastavu na srpskom jeziku (kao što je slučaj sa Republikom Srpskom)", kazao je on.

Nalašava da crnogorski studenti koji su pohađali nastavu na crnogorskom jeziku, prije studija u Srbiji, moraju polagati test znanja srpskog jezika kao službenog uz obavezno prethodno pohađanje kursa.

"Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica? Probudimo se i organizujmo! Plaćanjem poreza imamo pravo da tražimo da se tim novcem raspolaže savjesno i na korist zemlje u kojoj živimo", poručuje Hajduković.

Bonus video: