Crnogorski izviđači učestvovali na Svjetskom skautskom pokretu u Japanu

Oni su na događaju koji se održava svake četiri godine živjeli u šatorskom gradu od 34.000 izviđača i 8.000 volontera iz 160 država i doživjeli svoj skautski san
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2015. 09:16h

Na najvećoj izviđačkoj aktivnostI Svjetskog skautskog pokreta, "Džembori” koji se ove godine od 28. jula do 8. avgusta održao u Kirara-hami u Japanu, Crna Gora je imala pet svojih predstavnika.

Oni su na događaju koji se održava svake četiri godine živjeli u šatorskom gradu od 34.000 izviđača i 8.000 volontera iz 160 država i doživjeli svoj skautski san.

"Pet članova kontigenta Saveza izviđača Crne Gore već 12 dana su bili dio najveće međunarodne izviđačke aktivnosti. Treći dan njihovog boravka u Japanu obilježila je ceremonija zvaničnog otvaranja programa 23. Svjetske izviđačke smotre. Prije ceremonije otvaranja, izviđači Crne Gore obišli su Svjetski izviđački centar, mjesto gdje svaka zemlja prezentuje svoju izviđačku organizaciju i svoju tradiciju" navodi se u saopštenju Saveza izviđača Crne Gore.

Izviđači su imali priliku da se upoznaju sa prirodom i kulturom Japana, učestvuju u programu širenja mira tokom posjete Hirošimi i Nagasakiju, aktivnostima na vodi, mirovnom programu, globalnom razvoju, istraživanju prirode, uz život na raskrsnici kulture, poštovanju drugih ljudi kao i da saznaju o najnovijim naučnim i tehničkim dostignućima, učestvuju u debatama i saznaju više o mnogim problemima globalnog svijeta.

"Upoznali su se sa kaligrafijom, origamijem, ceremonijom pijenja čaja. Svakodnevno je bilo preko 30 različitih radionica koje su prilagođene uzrastu učesnika. Ovogodišnji "World Scout Jamboree" je održan pod geslom "Duh jedinstva (“和” )". Tema naglašava jednaka prava i mir, nezavisno od ličnih karakteristika ili sredina iz kojih dolaze. Imali su mogućnost i da steknu prijatelje iz najudaljenijih djelova svijeta.

"Džembori" je svjetska smotra izviđača koja se održava jedanput u četiri godine svaki put na drugom kontinentu. Prvi "Džembori" održan je 1920. godine u Londonu. Prije četiri godine, kontinent domaćin je bila Evropa, tj. Švedska, dok će naredni "Džembori" biti organizovan u Sjevernoj Americi, a države domaćini će tada biti Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko.

"Izviđači Crne Gore u odlasku i povratku proveli su i po par nezaboravnih dana u Instanbulu gdje su ugošćeni od strane turskog skautskog saveza", navodi se u saopštenju

Galerija

Bonus video: