Izletište Blace u Nikšiću uskoro postaje eko park

Zvanično otvaranje eko parka Blace predviđeno je za 5. septembar kada će u sklopu Bedem festa na ovom mjestu za sve zaniteresovane posjetioce biti organizovana žurka
832 pregleda 1 komentar(a)
Blace Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Blace Nikšić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 08.08.2015. 17:52h

Pored Trebjese i Krupca Nikšić će uskoro dobiti još jedno izletište. Lokalitet Blace smješten iza Bedema, tik uz obilaznicu koja vodi od Podgorice ka Bosni i Hercegovini, ovih dana uređuju volonteri NVO Društvo mladih ekologa.

U pitanju je staro nikšićko izletište koje je proteklih godina zapušteno i djelimično devastirano a koje bi trebalo ubrzo da postane mali eko park.

Ko nije iz Nikšića za Blace teško da je ikad čuo. Sakriveno iza Bedema, tik uz magistralu nalazi se zaboravljeno nikšićko izletište. No, u Društvu mladih ekologa ovih dana rade sve ne bi li ovoj maloj skrivenoj, ali zapuštenoj oazi udahnuli novi život i učinili je dostupnom za sve posjetioce.

"Ovo je jedna lokacija na deset minuta pješačenja od Nikšića, lokacija koja je sa botaničkog aspekta zanimljiva, lokacija koja je posebno pozanta starijim Nikšićanima koji su je rado posjećivali, koja je pejzažno lijepa i lokacija koju mi želimo da sačuvamo od zaborava odnosno da je valorizujemo i da opet bude popularna", kazao je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa.

Sve je to dio projekta Pivare Trebjesa koja je u nizu aktivnosti posebno prepoznala šta bi značila obnova Blaca i stvaranje eko parka. Nakon postavljanja mobilijara posjetioci će moći da odmore, ali i da se rekreiraju.

"Osim mosta koji se trenutno radi i osim stola koji je tu već postavljen mi ćemo imati još minimum četiri stola, preko deset klupa, kalckalicu, ljuljašku, ozančićemo i markirati staze za izlet i rekreaciju, postaviti gladijator staze" objašnjava Karadžić

Zvanično otvaranje eko parka Blace predviđeno je za 5. septembar kada će u sklopu Bedem festa na ovom mjestu za sve zaniteresovane posjetioce biti organizovana žurka.

Bonus video: