Za zaposlene u Kliničkom 14 užih specijalizacija

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je saopštio da KCCG nedostaju hirurzi, uključujući specijaliste dječje ortopedije, oftalmologije i neurohirgije, te da nemamo ni dovoljno ljekara iz oblasti interne medicine
255 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2015. 18:16h

Klinički centar Crne Gore raspisao je interni oglas za odobravanje 14 užih specijalizacija zaposlenim u toj zdravstvenoj ustanovi.

Doktori specijalisti koji najmanje dvije godine rade u KCCG moći će dalje da se usavršavaju u oblastima endokrinologije, reumatologije, hematologije, onkologije za potrebe hemioterapije, kao i kardiologije.

KCCG odobriće i po jednu užu specijalizaciju specijalistima ginekologije i akušerstva za oblast perinatologije i fertiliteta, te steriliteta.

U Dječjoj bolnici troje specijalista pedijatrije dobiće mogućnost da napreduju u oblastima neonatologije, gastroenterohepatologije i reumatologije.

Internim oglasom predviđene su i uže specijalizacije iz dječje fizijatrije, kliničke genetike, kliničke patologije, ali i iz oblasti alergologije.

Osim što moraju imati minimum dvije godine staža u KCCG, zaposleni na neodređeno koji žele užu specijalizaciju treba da posjeduju opštu zdravstvenu sposobnost, kao i posebnu za rad sa izvorima jonizujućih zračenja.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je saopštio da KCCG nedostaju hirurzi, uključujući specijaliste dječje ortopedije, oftalmologije i neurohirgije, te da nemamo ni dovoljno ljekara iz oblasti interne medicine.

Tada je istakao da su Ministarstvo i KCCG tokom 2013. godine i lani odobrili za potrebe te ustanove ukupno 79 specijalista i 24 uže specijalizacije.

Šegrt je rekao i da je Planom ljudskih resursa za period od 2013. do 2022. godine konstatovano da treba povećati broj specijalista u zdravstvenom sistemu.

U pomenutom dokumentu se vidi da nadležni planiraju da se do 2022. godine dostigne broj od 260 ljekara na 100.000 stanovnika (na pola puta do prosjeka Evropske unije), “što je za Crnu Goru takođe zahtjevan zadatak...”.

Treba povećati broj specijalista interne medicine, psihijatrije, neurologije, opšte hirurgije, anesteziologije, patologije, urgentne medicine...

Dovoljno izabranih ljekara

U dokumentu je konstatovano da do 2022. godine neće doći do povećanja izabranih ljekara.

Nadležni pretpostavljaju da se stanovništvo Crne Gore neće značajno uvećati u narednoj deceniji i da se “čak može i smanjiti”, kao i da ”neće doći do porasta broja djece” kojoj treba izabrani ljekar. Zbog toga smatraju da je aktuelni broj izabranih ljekara odgovara potrebama stanovništva.

U 2012. godini u opštoj medicini, što obuhvata izabrane ljekare i doktore Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, bilo je 354.

Bonus video: