Kupaš li se predśedniče?

"Organizovali smo ovo ritualno „Prizivanje kiše“, jer smatramo da je to za sada jedini način da naši sugrađani dođu do slatke vode..."
226 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2015. 21:21h

Uprkos brojnim opstrukcijama, cetinjski odbor Građanskog pokreta URA uspio je da okupi par stotina građana na protestu koji su organizovali zbog neredovnog vodosnabdijevanja.

Na ritualnom "Prizivanju kiše" uz pjesmu "Dodole" Cetinjani su nosili transparente s porukama "Sa Lovćena vila kliče, kupaš li se predsjśedniče", "Mi u Budvu imamo vodu", "Direktor prima platu 1.200, a svaki Cetinjanin duguje po 1.000 eura", "Đe se kupaš, đe školjke skupljaš, nit' se kupam, nit' školjke skupljam", "Što se bunite jadovi"...

"Organizovali smo 'Prizivanje kiše', jer smatramo da je to za sada jedini način da naši sugrađani dođu do slatke vode... Cetinju je potreban jak pljusak koji će da nas trgne iz letargije koja nas je obuzela, da spere prljavštinu koja je obuzela cetinjski duh slobode”, poručio je predsjednik cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Petar Glendža.

On se nada da će ritualno okupljanje i dodolske melodije učiniti ono što vlast ne može preko dvije decenije.

“Tražimo vodu, ne tražimo krv ili ne daj bože posao...Ura je za pljuskove, neka cetinjske kiše počnu”, zaključio je Glendža.

Advokat Petar Martinović smatra da Cetinjani nemaju elementarne uslove za život.

“Neko će reći da je skup obojen političkim djelovanjem. Je li političko djelovanje što majke novorođenčad moraju da tempiraju da fiziološke potrebe obave do 22 časa”, kazao je on i poručio da kao što je Njegoš rekao Crnogorci ne ljube lance, pa je “vakat da ih skinemo”.

Protestu su prisusvovali i bivši radnici “Košute” koji se posljednjih mjeseci bore za svoja prava.

“'Košuta' je potpuno devastirana, a radnicu su dovedeni na rub egzistencije. Jedino što je u ovom poslu ostalo je da nam i vodu ukinu”, kazala je bivša radnica te frime Dijana Vujović.

Sekretar Građanskog pokreta URA Filip Adžić je ocijenio da čelnici Vodovoda i opštinska vlast svoje sitne interese i privilegije stavljaju ispred elementarnih uslova za život 16.657 Cetinjana.

On je naglasio da je za rješavanje problema i izradu dokumentacije potrošeno 640.000 eura, a rezultati se ne vide.

Adžić je kazao da je za rješavanje snabdijevanja potrebno 12 miliona eura, što bi grad odvelo u propast, a Cetinje već duguje 20 miliona. Pitanje je, kako je naveo, i da li grad može obezbijediti te pare.

“Možete nas hapsiti, bez posla ostavljati, iz grada protjerivati i vršiti sve druge, vama poznate pritiske, ali nećete nas zaplašiti i udaljiti od puta pravde i istine. Naše namjere su jasne, tražićemo odgovornost i javno iznositi sva vaša nedjela, a sve u cilju vraćanja Cetinja na mjesto koje mu i pripada. Usnula prijestonica se konačno budi”, zaključio je Adžić.

Ni litar za Budvu od 2012.

Direktor cetinjskog Vodovoda Miloš Ražnatović je kazao da okupljanju nije prisustvovao jer ga niko nije pozvao. Na pitanje da li je trebalo da ga kao građanina i predstavnika “Vodovoda” neko pozove, on je kazao da kao građanin nije osjećao potrebu da prisustvuje.

On je poručio da će pitanje vodosnabdijevanja biti riješeno i da se ne bavi vradžbinama i gledanjem u nebo, već rješavanjem problema, ali nije odgovorio na pitanje kada će problem biti riješen.

On tvrdi da od aprila 2012. godine nijedan litar vode nije pošao za Budvu.

Prizivanje kiše na Cetinju #Cetinje(Građanski Pokret)

Posted by Građanski pokret on Friday, August 7, 2015

Galerija

Bonus video: