Borba protiv suše i vrelina: Najveća pomoć je više zelenila

Glavni grad bi u septembru trebalo da dobije prvu procjenu ranjivosti na klimatske promjene
72 pregleda 14 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.08.2015. 05:39h

Poznata po ekstremnim varijacijama klime, Podgorica bi u septembru trebalo da dobije prvu procjenu ranjivosti na klimatske promjene i plan kao da se posljedice suše i vrelih dana spriječe ili umanje.

„Procjena ranjivosti nastala je kao proizvod analiza uticaja ekstremnih klimatskih prilika, kao što su visoke temperature, obilne padavine, poplave, na prirodne resurse i kvalitet života za period od 2003. do 2014. godine. Kao naročito osjetljive sektore prepoznali smo javno zdravlje i ranjive grupe, transport, grijanje i hlađenje, vodosnabdijevanje i sanitarne usluge, socijalnu infrastrukturu, građevinski fond, turizam, industriju, zelenilo i kvalitet vazduha“, kazala je „Vijestima“ Lazarela Kalezić iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.

Ona je navela da su se uticaji i posljedice kojima su oni bili izloženi reflektovali u vidu nepovratnih šteta po biljke, oštećenih puteva i električne infrastrukture, zagađenja vazduha, poplava.

„Tako su javno zdravlje i ranjive grupe građana identifikovani kao receptori naročito osjetljivi na ekstremne temperature i poplave, dok su zelenilo i vodni resursi prepoznati kao najosjetljiviji na gotovo sve ekstremne događaje“, kazala je Kalezićeva.

U Petom Izvještaju o klimatskim promjenama Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2014. ukazano je da ljudski uticaj na klimatski sistem jasan, da je nivo sadašnjih emisija gasova sa efektom staklene bašte najveći u istoriji, kao i da klimatske promjene imaju veoma široke uticaje na čovjeka i prirodne sisteme. Tim povodom, Glavni grad se uključilo u projekat „Adaptacije na klimatske promjene na zapadnom Balkanu“, koji je pokrenut od Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), a finansira ga Njemačka.

Ona je pojasnila da su za izradu dokumenta korišteni razrađeni modeli uz smjernice internacionalnog konsultanta kompanije INFRASTRUKTUR & UMWELT, tako da je nakon višemjesečnog rada radnog tima sastavljenog od prestavnika i institucija Grada, definisan akcioni plan sa 27 prioritetnih mjera za adaptaciju na klimatske promjene na području Podgorice.

„Mjere se odnosi na pomenute sektore i primjenom će se doprinijeti otpornosti Podgorice na ekstremne klimatske pojave. Izdvojiću mjere koje se odnose na uvođenje vrsta zelenila koje su otpornije na ekstremne vremenske uslove, sprovođenje hidrantske mreže u park-šumama i urbanom zelenilu, regulaciju bujičnih tokova, planske mjere zaštite od poplava, edukativno-informativne kampanje o klimatskim promjenama, sistem ranog upozorenja na požare, unapređenje saobraćajnog sistema i dr. Jednom riječju uvođenje u sistem tzv. plave i zelene infrastrukture“, kazala je Kalezić.

Čak i da, kako je navela, ne dođe do promjena klime u očekivanom obimu, realizacija predviđenih mjera će imati višestruke pozitivne efekte i treba ih posmatrati kao ulaganje u budućnost.

To je više ekonomska kategorija

“Specifičnosti područja pogođenih klimatskim promjenama predstavljaju poseban izazov, s obzirom na njihove fizičke, geografske i društveno-ekonomske karakteristike. Poznato nam je da Podgorica predstavlja primjer prostora koji sublimira sve sektore razvoja (industrija, poljoprivreda, turizam i dr.), ali i osobenosti koje su svojstvene urbanim sredinama, a koje se odnose na brigu o kvalitetnom načinu bitisanja građana u smislu vodosnabdijevanja domaćinstava, pružanja zdravstvenih usluga, adekvatnog prostornog planiranja, održavanja odgovarajućih urbanih zelenih prostora, ekosistema i biodiverziteta. Uspješnost sprovođenja adekvatnih aktivnosti zavisi od potpunog sprovođenja koncepta održivog razvoja u sektoru usluga, urbanog planiranja, poljoprivredi i ruralnom razvoju i dr. Ono što se može smatrati stimulativnim jeste što kod ovih mjera govorimo o ekonomskim kategorijama”, kazala je Kalezićeva.

Bonus video: