Nastavnica iz nikšićke škole nema stručnu spremu

Zaposleni tvrde da u školi sve funkcioniše “onako kako DPS naloži” i da ima još onih koji zauzimaju drugom mjesto
156 pregleda 19 komentar(a)
OŠ “Ratko Žarić”, Foto: Arhiva "Vijesti"
OŠ “Ratko Žarić”, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2015. 16:41h

Prosvjetna inspekcija utvrdila je da nastavnica matematike u nikšićkoj OŠ “Ratko Žarić” nema odgovarajuću diplomu i stručnu spremu.

Inspekcija je obavila nadzor u školi po prijavi, a kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz te ustanove, nastavnica ima završen mašinski fakultet:

”I dobila je stalni radni odnos, dok druge kolege, sa adekvatnim diplomama, moraju da predaju u drugim školama i tako popunjavaju normu”.

Zaposleni tvrde da u školi sve funkcioniše “onako kako DPS naloži” i da ima još nastavnika i zaposlenih u administraciji, koji samo “partijskom zaslugom drugima zauzimaju mjesto”.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, na čijem je čelu Božo Vuksanović, “Vijestima” su potvrdili da je obavljen nadzor u školi:

”Prosvjetni inspektor je izvršio inspekcijski nadzor... i donio rješenje kojim je privremeno zabranio obavljanje obrazovno-vaspitnog rada nastavnici koja ne ispunjava propisane uslove u pogledu profila stručne spreme”. Međutim, ističu da je na rješenje prosvjetnog inspektora uprava škole uložila žalbu drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu prosvjete:

”Koje je poništilo rješenje prosvjetnog inspektora i predmet vratilo na ponovni postupak. Navedeni postupak je u toku”.

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da u prvostepenom rješenju “nije potpuno i pravilno utvrđeno činjenično stanje”.

Odgovarajući na pitanje da li je u drugostepenom postupku uzimano u obzir to što je nastavnica kadar DPS-a, iz prosvjetnog resora tvrde da je razlog zbog kojeg su vratili slučaj na ponovni postupak “isključivo pravne prirode, i rezultat je primjene pozitivno pravnih propisa”.

Ministarstvo: Postupili smo po žalbi direktora škole, prvostepeno rješenje nije potpuno

Iz Ministarstva su pojasnili da su postupili po žalbi direktora škole na prvostepeno rješenje.

"Ministarstvo je, kao drugostepeni organ, postupajući po žalbi direktora JU OŠ 'Ratko Žarić' na prvostepeno rješenje Prosvjetne inspekcije, vezano za nastavnicu matematike, donijelo rješenje kojim se predmet vraća na ponovni postupak iz razloga što kod donošenja prvostepenog rješenja nije potpuno i pravilno utvrđeno činjenično stanje zbog čega se njegova ispravnost i zakonitost nije mogla ispitati“, obrazložili su iz prosvjetnog resora.

Bonus video: