Porodice preminulih radnika fabrike celuloze: Traže da im daju otpremnine

Traže da im isplate otpremnine od 1.920 eura, koje su dobili svi drugi radnici te i ostalih zatvorenih fabrika
344 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika celuloze Berane, Foto: Tufik Softić
Fabrika celuloze Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 06.08.2015. 15:03h

Porodice preminulih radnika bivše fabrike celuloze i papira iz Berana uputile su apel Vladi Crne Gore i Fondu rada tražeći da im omoguće pravo na isplatu otpremnina od 1.920 eura, koje su dobili svi drugi radnici koji su radili u ovoj i ostalim zatvorenim fabrikama u državi.

Pravo na otpremnine nakon zatvaranja tog nekadašnjeg giganta ostvarili su svi radnici, osim porodica radnika koji su u međuvremnu preminuli.

Takvih porodica u fabrici celuloze i papira je oko 350, a njihovi pravni nasljednici podsjećaju da su Fondu rada odavno dostavili zahtjeve sa neophodnom dokumentacijom u nadi da će u redovnoj proceduri ostvariti svoje pravo.

Oni smatraju da je neophodno izmijeniti novoutvrđeni propis u kome je precizirano da porodice preminulih radnika nemaju pravo na isplatu otpremnine .

„Vlada treba da shvati da je napravljena greška kad je donesen akt koji ukazuje da porodicama preminulih radnika ne pripada pravo na isplatu otpremnina. Povrijeđena su stečena prava porodica preminulih radnika, jer se zna da novčana potraživanja ne zastarijevaju“, naglašeno je u apelu.

U dopisu državnim institucijama pravni nasljednici preminulih radnika podsjećaju da su njihovi najbliži ostali bez posla 1987. i 1989. zbog uvođenja stečaja.

„Krajnje obespravljeni upućeni su na Biro rada“, navodi se u apelu predstavnika porodica preminulih radnika bivše fabrike celuloze i papira.

Nekada najveća kompanija u gradu na Limu, koja je zapošljavala dvije hiljade ljudi, fabrika celuloze i papira bila je prva žrtva antibirokratske revolucije. Zatvorena je uprkos proračunima kanadskih stručnjaka da bi sa manjim brojem uposlenih mogla optimalno da radi.

Tada je uglavnom i opljačkana od temelja do krova, i njen celulozni dio ugašen za sva vremena.

U kampanji za parlamentarne izbore 1997. godine otvoren je papirni blok i zaposleno oko 200 radnika.

I ta fabrika je polovinom 2004. otišla u klasični stečaj i tada je knjigovodstveno vrijedna imovina od 12 miliona eura ustupljena beogradskom preduzeću „Tigoimpeks“ za nepunih milion.

Treba blizu 700.000 eura

Vlasnik „Tigoipmeksa“ bio je beogradski biznismen pljevaljskog porijekla Radoje Gomilanović. Fabrika je od tada radila svega mjesec-dva, i potom je zatvorena.

Vrijedne mašine i oprema odnošene su bez problema izvan granica Crne Gore.

Ako bi Fond rada i Vlada usvojili zahtjev porodica preminulih radnika bivše fabrike celuloze i papira, za otpremnine samo u ovoj kompaniji trebalo bi blizu 700 000 eura.

Bonus video: