Zbog suvih česama, Cetinjani se spremaju za ritualno „Prizivanje kiše“

“Paradoksalno je da oni koji upravljaju Cetinjem žive van njega, a na skupštinskim zasijedanjima lokalnog parlamenta proganjaju odbornike koji nijesu rodom iz Prijestonice,” ističe u URA-i
21 komentar(a)
Voda, česma, suša, Foto: Shutterstock
Voda, česma, suša, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2015. 09:26h

Zbog neredovnog vodosnabdijevanja i suvih česama u Prijestonici, tamošnji odbor Građanskog pokreta URA organizovaće sjutra ritualno „Prizivanje kiše“.

“Smatramo da je to za sada jedini način da naši sugrađani dođu do slatke vode”, smatraju u URA-i. “Enormni gubici u vodosnabdijevanju, stalni problemi i restrikcije učinile su naš grad nervoznijim i prljavijim. Ljetnji usud ili prokletstvo savremene cetinjske zbilje je da na preko 40 stepeni Celzijusa nema vode”.

U saopštenju se navodi da bi menadžmentu JP Vodovod i kanalizacija Cetinje bilo bi poštenije da prizna svoju nesposobnost i pozove građane da investiraju u bunare, nego što, kako se kaže, maglovitim floskulama iz priručnika za savremeni politički marketing opovrgavaju očigledno.

U URA-i smatraju da neažurnost lokalnih funkcionera ne treba da čudi s obzirom da većina njih ne živi na Cetinju, tako da ne osjećaju probleme Cetinjana.

“Paradoksalno je da oni koji upravljaju Cetinjem žive van njega, a na skupštinskim zasijedanjima lokalnog parlamenta proganjaju odbornike koji nijesu rodom iz Prijestonice,” ističe u URA-i.

Skup će biti održan sjutra s početkom u 19h na platou ispred JP Vodovod i kanalizacija (Sportski centar).

“Svjesni činjenice da pomoći sa zemlje i od zemlje nema, odlučili smo da pomoć potražimo sa nebesa. Nadamo se da će ritualno okupljanje i dodolske melodije učiniti ono što naša vlast ne može preko dvije decenije”.

Okupljanju će se pridržiti i bivši radnici Košute, koji se posljednjih mjeseci intenzivno bore za svoja prava, ali i brojne NVO sa Cetinja.

“Cetinjska URA na taj način dokazuje da će se bezrezervno zalagati za vaskrsavanje dostojanstva radničke klase, ignorišući nacionalne podjele i nametnute raspre. Diskurs o rasi zamijenićemo diskursom o klasi”, poručuje se na kraju saopštenja.

Bonus video: