Strukturne reforme u zdravstvu za racionalizaciju troškova

„U cilju boljeg funkcinisanja i koordinacije na svim nivoima zdravstvene zaštite, planira se kontinuirana edukacija medicinskog kadra, smanjenje bolničkog posteljnog fonda i smanjenje nepotrebnog upućivanja pacijenata na tercijarni nivo zdravstvene zaštite, a sve u cilju racionalizacije troškova i uštede finansijskih sredstava“, saopšteno je
3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 05.08.2015. 16:24h

Reformama zdravstvenog sistema, koje bi trebalo da budu sprovedene od ove do 2017. godine, predviđena je edukacija medicinskog kadra i smanjenje bolničkog posteljnog fonda, kako bi se racionalizovali troškovi.

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt, sastao se sa direktorima crnogorskih zdravstvenih ustanova i predstavio im strukturne reforme u zdravstvenom sistemu u skladu sa Akcionim planom za njihovu realizaciju od ove do 2017. godine.

„U cilju boljeg funkcinisanja i koordinacije na svim nivoima zdravstvene zaštite, planira se kontinuirana edukacija medicinskog kadra, smanjenje bolničkog posteljnog fonda i smanjenje nepotrebnog upućivanja pacijenata na tercijarni nivo zdravstvene zaštite, a sve u cilju racionalizacije troškova i uštede finansijskih sredstava“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Na sastanku je, kako se navodi, zaključeno da je sprovođenje strukturnih reformi u zdravstvu zajednički cilj, obaveza i odgovornost, kako resornog Ministarstva i Fonda za zdravstveno osiguranje, tako i svih javnih zdravstvenih ustanova.

„One su glavni nosioci reformi, jer samo dobrom saradnjom i svakodnevnom komunikacijom može se postići efikasniji, kvalitetniji, sigurniji i, prije svega, jeftiniji zdravstveni sistem“, navodi se u saopštenju.

Šegrt je, kako je objašnjeno, upoznao rukovodioce zdravstvenih ustanova sa obavezama koje su definisane dokumentom, a koje će biti realizovane kroz timski rad.

„Direktori u zdravstvenim ustanovama kojima rukovode će imati konkretne zadatke i radiće po instrukcijama i poslovnoj strategiji Ministarstva zdravlja, sprovodeći mjere predviđenje Akcionim planom“, kaže se u saopštenju.

Sastanku su, kako se navodi, prisustvovali direktori Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i Kliničkog centra Ranko Lazović, kao i predstavnici oblasti koje će biti težište realizacije akcionog plana i strukturnih reformi.

Bonus video: