Počinje antidiskriminaciona kampanja

„Cilj ovogodišnje kampanje je, pored podizanja nivoa svijesti opšte populacije o diskriminaciji, stvaranje tolerantnijeg okruženja i senzibilisanje javnosti, posebno prema osobama sa invaliditetom, pripadnicima/cama LGBT populacije, romske populacije i drugih najčešće diskriminisanih društvenih grupa“, objasnili su iz Ministarstva
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2015. 16:20h

Slogan ovogodišnje antidiskriminacione kampanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava biće „Poštuj različitosti! Odbaci diskriminaciju! Prihvati čovjeka!”, a cilj je stvaranje tolerantnijeg okruženja i svijesti građana o najčešće diskriminisanim društvenim grupama.

Iz Ministarstva su objasnili da se ovogodišnja kampanja realizuje u sklopu generalne kampanje tog Vladinog resora „Podržavam, poštujem, štitim, zastupam čovjeka!“.

„Cilj ovogodišnje kampanje je, pored podizanja nivoa svijesti opšte populacije o diskriminaciji, stvaranje tolerantnijeg okruženja i senzibilisanje javnosti, posebno prema osobama sa invaliditetom, pripadnicima/cama LGBT populacije, romske populacije i drugih najčešće diskriminisanih društvenih grupa, kao i diskriminacije po osnovu rodnog identiteta“, objasnili su iz Ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, jedan od zadataka kampanje je da se ukaže na značaj poštovanja i uvažavanja prava i sloboda svih građana i građanki.

„Aktivnosti koje Ministarstvo sprovodi u cilju sprečavanja diskriminatornih oblika ponašanja ističu neophodnost razgovora, snagu dijaloga i edukaciju u smislu prepoznavanja oblika diskriminacije i njihove prevencije i suzbijanja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se okvir aktivnosti na planu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda ogleda u primjeni zakona iz oblasti zaštite od diskriminacije, ali i njihove promocije.

„Društvu jednakih mogućnosti, društvu u kojem se svako osjeća kao da mu je upravo tu mjesto, sa svim zagarantovanim pravima bez diskriminacije po bilo kom ličnom svojstvu ili pripadnosti, trebalo bi svi da težimo“, poručili su iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: