Značajna uloga CALIMS-a u borbi protiv falsifikovanih ljekova

U saopštenju se dodaje da je u toku i proces formiranja laboratorije i nacionalnog tijela za borbu protiv falsifikovanih ljekova
93 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Drljević, Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Milorad Drljević, Budimir Šegrt, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 05.08.2015. 15:19h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) ima značajnu ulogu u borbi protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova i njihovog eventualnog prisustva na crnogorskom tržištu, ocijenio je direktor te Agencije, Milorad Drljević.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, u sklopu redovnog obilaska zdravstvenih ustanova, razgovarao sa resornim ministrom, Budimirom Šegrtom i direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje, Kenanom Hrapovićem.

„Drljević je istakao da pored brojnih nadležnosti koje su definisane Zakonom o ljekovima i Zakonom o medicinskim sredstvima, CALIMS ima značajnu ulogu u borbi protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova i njihovog eventualnog prisustva na našem tržištu“, navodi se u saopštenju.

Preduzeto je i niz aktivnosti, koje, kako se navodi, treba da rezultiraju visokom pozicijom CALIMS-a u međunarodnim okvirima i doprinesu da Crna Gora bude prepoznata po prisustvu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova.

U saopštenju se dodaje da je u toku i proces formiranja laboratorije i nacionalnog tijela za borbu protiv falsifikovanih ljekova.

CALIMS, kako se navodi, sve poslovne aktivnosti obavlja u skladu sa usvojenim Sistemom kvaliteta i standardima propisanih za tu oblast.

Šegrt je ocijenio da je CALIMS primjer dobro organizovane zdravstvene ustanove, koja, kako je kazao, u kontinuitetu primjenjuje propisane standarde i unapređuje sistem kvaliteta u toj oblasti.

„Budući da je posljednjih godina evidentan značajan porast potrošnje ljekova u Crnoj Gori, CALIMS treba da svojim kapacitetima i znanjem da puni doprinos kako bi se smanjili troškovi za ljekove i realizovali ciljevi na nivou cjelokupnog zdravstvenog sistema“, zaključio je on.

Bonus video: