U Tivtu održana fešta posvećena maslinama

"Mi ne možemo postati veliki proizvođači, u smislu da pravimo ogromne količine i izvozimo naš proizvod, ali možemo biti dovoljno dobri i sa odličnim kvalitetom proizvoda, koji može da privuče turistu i da mu se ponudi, da ga degustira, kupi, a na kraju i da se edukuje što i čine sve ove manifestacije promotivnog karaktera," kazala je Đukić
63 pregleda 1 komentar(a)
Bokeška maslina, Foto: Siniša Luković
Bokeška maslina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.08.2015. 13:42h

Masline crne i zelene, tučene i soljene, iz salamure i sa raznim primjesama, te sve moguće i zamislive prehrambene kreacije sa maslinama i maslinovim uljem, preplavile su sinoć dvadesetak štandova postavljenih na gradskoj rivi Pine u Tivtu, gdje je održana manifestacija „Bokeška maslina“.

Feštu posvećenu plodu najsvetijeg drveta na svijetu organizovali su Maslinarsko društvo „Boka“ i Turistička organizacija Tivat.

Brojni posjetioci imali su priliku da probaju i kupe originalne domaće prehrambene, ali i kozmetičke i proizvode za higijenu na bazi maslina i maslinovog ulja, suvenire od maslinovog drveta, razne vrste maslinovog ulja, ali i „kompatibilne“ tradicionalne specijalitete poput pršuta, luštičkog sira, domaćeg vina i rakije, prirodnih sokova i likera, meda i pčelinjih proizvoda koje su predstavili pčelari iz Grblja i sa Cetinja...

„Svaka aktivnost maslinara ima za cilj, prije svega, da promoviše domaći proizvod i proizvođače iz Boke, a pored toga i da edukuje ne samo potrošače već i same maslinare pa ovakve manifestacije utiču na podizanje svijesti javnosti o zdravim proizvodima. Mi ne možemo postati veliki proizvođači, u smislu da pravimo ogromne količine i izvozimo naš proizvod, ali možemo biti dovoljno dobri i sa odličnim kvalitetom proizvoda, koji može da privuče turistu i da mu se ponudi, da ga degustira, kupi, a na kraju i da se edukuje što i čine sve ove manifestacije promotivnog karaktera," kazala je izvršna direktorica MD “Boka” Vesna Đukić.

Dodala je da je cilj ovakvih manifestacija da turistima osim klasične ponude kupališnog turizma na primorju, ponudi i seoski, te posebno tzv. oleoturizam, odnosno obilaske maslinjaka, starih mlinova i konoba, druženje sa uzgajivačima i rad u maslinjaku, a što se na Zapadu jako puno traži.

Iako meteo prilike baš i ne idu u prilog maslinarima, izvršna direktorka MD „Boka“ ipak je optimista je da će ovogodipnja berba maslina biti uspješnija od prethodne dvije godine, kada roda gotovo da i nije bilo.

Bonus video: