Misa u Gospi od snijega na „pjeni od mora“

Pred tridesetak vjernika iz Perasta, Tivta i okolnih mjesta koji su u crkvicu, baš kao što se to radilo nekada, došli brodom, misu je predvodio peraški župnik monsinjor Srećko Majić
60 pregleda 4 komentar(a)
Gospa od snijega, Foto: Bokanews.me
Gospa od snijega, Foto: Bokanews.me
Ažurirano: 05.08.2015. 13:37h

Na blagdan Gospe od Snijega, u istoimenoj maloj crkvici u tjesnacu Verige kod Tivta, svečanom svetom misom obilježen završetak obnove tog spomenika kulture iz 15.vijeka, i zvanično crkvica vraćena u redovnu vjersku službu Kotorske biskupije.

Pred tridesetak vjernika iz Perasta, Tivta i okolnih mjesta koji su u crkvicu, baš kao što se to radilo nekada, došli brodom, misu je predvodio peraški župnik monsinjor Srećko Majić. On se tom prilikom posebno zahvalio svima koji su tokom prošle i ove godine, učestvovali u velikoj akciji obnove ove i susjedne nešto veće crkvice-tvrđave Gospe od Anđela u Verigama iz 16. vijeka, a koje su dugo godina bile van funcije, oštećene i zabopravljene, iako je riječ o zaštićenim spomenicima kulture.

Uz pomoć brojnih donatora, prvenstveno kompanije „Yu Briv“ iz Kotora, vlasnika braće Vojislava i sada pokojnog Radovana Bujkovića koji je nedavno stradao nesrećnim slučajem na gradilištu marine Porto Montenegr u Tivtu, oba ova atraktivna vjerska objekta i kulturna spomenika koji su česta „meta“ fotoaparata turista na kruzerima i izletničkim brodićima što prolaze kroz Verige, detaljno su obnovljena, zaštićena i vraćena u funkciju.

Crkvica Gospe od Snijega u Verigama podignuta je u 15. vijeka na samoj „pjeni od mora“, a u narodu je ova bogomolja poznatija pod imenom Gospa od Oriza.

„Crkva se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1515 godine, kada je ovdje bilo i jedno vjenčanje. Ipak, crkva je sigurno starija od te godine. Vaš dolazak je znak ili vjerskog motiva, ili iz kulturnog motiva – kao poštovanja prema spomeniku kuilture. Treba odati poštovanje prema onima koji su sagradili ovu kapelicu i ostavili spomen svoje vjere, svoje kulture i svoje civilizacije, kao i onima koji su pomogli njenu obnovu“, kazao je okupljenima na jučerašnjoj misi, peraški župnik, monsinjor Srećko Majić.

On je najavio da će uskoro u ediciji izdavačke kuće „Gospa od Škrpjela“, biti štamapne dvije male knjižice o crkvama na Verigama, Gospi od Snijega i Gospi od Anđela - njihovom istorijatu i fotografijama kako su crkve izgledale nekada, te kako izgledaju danas nakon obnove.

Bonus video: