Stanovnici kampova na Koniku sada još više ugroženi

“UNHCR izražava žaljenje zbog toga što su stanovnici Kampa ostali bez struje u vrijeme najvećih vrućina”
6 komentar(a)
Kamp Konik, Foto: Luka Zeković
Kamp Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.08.2015. 19:39h

Iz Sektora za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) odgovorili su juče “Vijestima” da su utrošenu električnu energiju u Kampu 2 na Koniku, bili dužni da plaćaju stanovnici na čija imena su upisana električna brojila.

“Izbjeglicama iz kampa Konik II su uz podršku UNHCR-a još prije 10 godina ugrađena individualna električna brojila, a stanovnici su dužni da sami izmiruju račune za utrošenu struju u skladu sa ugovorima koje su skopili sa Elektrodistribucijom”, navodi se u odgovorima UNHCR-a.

Oni su saopštili da su u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za zbrinjavanje izbjeglica kako bi se našlo rješenje za problem neplaćenih računa za struju i nelegalnih priključaka na mrežu.

“UNHCR izražava žaljenje zbog toga što su stanovnici kampa ostali bez struje u vrijeme najvećih vrućina i smatra da ih isključenje struje sada čini još ugroženijim. Naša organizacija je u kontaktu sa nadležnim institucijama u vezi sa ovim problemom i prema našim informacijama radi se na rješenju”, navode u UNHCR-u.

Tvrde da su u svakodnevnoj komunikaciji sa stanovnicima kampa Konik II, koji apeluju da im se omogući minimalno napajanje kako bi zadovoljili osnovne ljudske potrebe.

Elektroprivreda je prošle sedmice isključila Kamp 2 sa trafo-stanice zbog neplaćanja računa i nelegalnog priključenja.

Iz EPCG tada su saopštili da ponovno priključenje potrošača zavisi isključivo od izmirenja duga za utrošenu struju ili potpisivanja protokola za otplatu duga na više mjesečnih rata.Iz EPCG tvrde da su se stanovnici samostalno priključivali mrežu, nakon što su ih prošle godine isključili. Dug 54 potrošača sada je preko 211 hiljada eura.

Bonus video: