Vatrogasci spasili kuće i manastir, mole građane za pomoć

"Pored manastira Dajbabe bile su ugrožene kuće ispod repetitora, a u gašenju je bilo angažovano 20 vatrogasaca i pet vozila"
80 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2015. 05:26h

Veliki požar kod manastira Dajbabe na istoimenom brdu, naporima vatrogasaca i mještana stavljen je pod kontrolu juče oko 18 časova.

U gašenju vatrene stihije, koja je prijetila kućama i manastiru, angažovano je bilo desetine vatrogasaca, pomagali su im i mještani.

Intervenciju je otežavao i vjetar.

"Pored manastira Dajbabe bile su ugrožene kuće ispod repetitora, a u gašenju je bilo angažovano 20 vatrogasaca i pet vozila ”, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović.

On je kazao da je to već četvrta intervencija u nepunih 24 časa na toj lokaciji.

"I preksinoć je bio ugrožen manastir Dajbabe, kuće i drugi objekti na tom području. Prvi požar je prijavljen u 23 časa preksinoć i nakon pola sata je lokalizovan. Međutim, odmah nakon tog izbio je i drugi na novoj lokaciji, koji se veoma brzo širio zbog vjetra i ugrozio manastir i kuće Đukanovića i Vučkovića”, kazao je Čađenović.

Vatrogasci su taj požar gasili do šest časova jutros kada je lokalizovan, međutim samo nakon dva časa izbio je treći požar na području Dajbabske gore. Čađenović je kazao da je četvrti požar izbio u 12.30 časova.

Kako se uvjerio novinar “Vijesti”, požar se primakao na desetak metara od manastira, a sa druge strane brda i do pet metara od kuća. Pored vatrogasaca u gašenju su učestvovali i mještani.

Gorjelo je i na Sadinama u Tološima, u Pričelju, kod Krivog mosta i Milenijuma gdje je spriječeno da vatra zahvati repetitor naspram Ekonomskog fakulteta.

Zamolili građane da pomognu

"Tropske vrućine, koje već duže vrijeme traju, u velikoj mjeri povećavaju opasnost od izbijanja požara i pospješuju njihovo širenje, pa apelujemo na građane da budu pažljivi sa rukovanjem vatrom na otvorenom prostoru, kako ne bi slučajno izazvali požar koji vrlo često zna da izmakne kontroli”, saopšteno je iz Službe zaštite.

Zamolili su građane iz prigradskih naselja i ruralnog područja da prilikom izbijanja požara pruže pomoć vatrogascima u gašenju kako bi šteta bila što manja.

Galerija

Bonus video: