Visoke temperature i suša dovele do lošijeg kvaliteta proizvoda

Posljedica ovakvih klimatskih uslova realno mogu dovesti i do povećanja cijena životnih namirnica, ili makar povećanja uvoza
90 pregleda 1 komentar(a)
Poljoprivreda, Željko Milić, Foto: Printscreen (YouTube)
Poljoprivreda, Željko Milić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 03.08.2015. 17:58h

Visoke temperature i suša, na jugu Crne Gore već su dovele do preranog zrenja, lošijeg kvaliteta proizvoda i slabijeg roda. Posljedica ovakvih klimatskih uslova realno mogu dovesti i do povećanja cijena životnih namirnica, ili makar povećanja uvoza.

Željko Vidaković iz Unije Poslodavaca upozorava da nema poljoprivrede zasnovane na bisternama i na arhaičnim sistemima navodnavanja. Poljoprivrednici ipak ne odustaju, prisjećajući se da su pregurali sličnu 2007. godinu.

Željko Milić, poljoprivrednik iz Malesije, žali se na vrućine koje već 20 dana uništavaju sve što je stvarao tokom godine.

"Sunce i toplota su uzele danak i taj plod nije mogao da izdrži na biljku i jednostavno je propanuo", kaže Milić

Prije paprike, propali su mu lubenica i krompir, a slična sudbina očekuje i kupus.

"Lubenica koja je u roku 4-5 dana nestala sa njiva, odmah je prešla u fazu kvarenja. I krompir je na isti način vrlo brzo počeo da strada i truli. Što se tiče kupusa, mislim da je 80% već unutra skuvano", priča Milić

Sve to debelo će da ga košta, ali još ne može da procjeni koliko. Nakon slabog roda i lošeg kvaliteta povrća koje je već obrao, čeka ga novi problem. Sve su prilike da u drugom branju krajem avgusta neće imati mnogo posla. Željko vjeruje da njegove muke neće osjetiti krajnji potrošači. Smatra da cijena povrća u septembru neće porasti, jer će se nedostatak domaćih proizvoda nadomjestiti onim iz uvoza.

"Postsezona će biti jako tanka ili nikakva. Biće malo proizvoda na trzistu", kaže Milić.

Željko Vidaković iz Unije poslodavaca naglašava da su sistemi za navodnjavanje, pored plodne zemlje i goriva, osnov za dobro poslovanje poljoprivrednika.

"Mi ako ne možemo da iskopamo bunar i dovedemo vode, sta nam znače bistjerne. Nema poljoprivrede na bistjernama i na arhaičnim sistemima navodnavanja" kazao je potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković.

I tu falinkama u crnogorskoj poljoprivrednoj proizvodnji, po Vidakoviću nije kraj.

"Crnogorski poljoprivrednici su jedini koji voze traktore po istoj cijeni kao što mi sipamo gorivo u naša auta. Mi smo jedina država koja nema subvencioniranu cijenu goriva, koja je skoro 60% u nekim zemljama niža od cijene goriva za putnička auta", kaže Vidaković

Željko iz Malesije ne očekuje puno od države. Ipak, uprkos problemima, poručuje da neće odustati. Podsjeća da je izgorjelih paprika, prezrelih lubenica i trulog kupusa bilo i vrelog ljeta 2007. godine, pa je uspio da opet stane na noge.

"Ja se neću pomirti da treba prepustiti svoje tržište strancu, nego se izboriti za svoje tržište", poručio je Milić.

Bonus video: