Vukčević: Poslanici i advokati nemaju razloga da se spore

Vukčević je pitao kako Upravni odbor Advokatske komore donosi i tumači advokatsku tarifu prema kojoj se određuju nagrade advokatima i troškovi za njihov rad
102 pregleda 3 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.08.2015. 09:51h

Poslanici i advokati nemaju razloga da se spore u vezi advokatskih tarifa, jer su obje strane donosile propise na osnovu kojih se obračunavaju troškovi i realizuje namirenje, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoje Dakić", Milan Vukčević.

"Očekujemo da svi oni preispitaju svoje odluke u smislu praktične primjene istih jer su morali voditi računa o svrsi i primjeni akata koje donose", kazao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da se ovih dana vodi javna rasprava između poslanika i advokata o savjesnosti i profesionalnosti rada advokata.

Potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović, pozvao je Advokatsku komoru da se odredi prema visini sudskih troškova izgubljenog spora građana po osnovu tužbe zbog obračunavanja gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži na računima za struju.

On je kazao da je Pokret za promjene (PzP), čiji Poslanički klub već tri mjeseca refundira troškove građanima koji su izgubili spor, doživio najstrašniju pljačku od pojedinih sudija, „lopovske“ advokatske kancelarije i javnih izvršitelja.

Radulović je advokate advokatske kancelarije "Jovović, Mugoša, Vuković", nazavao ekstra-lopovima, jer je Ustavom građanima garantovana pravna pomoć, koja je obavezna i može biti besplatna.

Vukčević je pitao kako Upravni odbor Advokatske komore donosi i tumači advokatsku tarifu prema kojoj se određuju nagrade advokatima i troškovi za njihov rad.

"Na osnovu te tarife jedan advokat koji zastupa 780 radnika 'Radoje Dakića' ispostavio je troškovnik od skoro 1,17 miliona eura, a njih trojica 2,25 miliona eura", rekao je Vukčević.

Poslanici su, kako je ocijenio, zanemarili činjenicu da zaključak o namirenju troškova izvršnog postupka donosi sud na osnovu Zakona o izvršenju i obezbijeđenju koji su oni glasali.

"Kako objasniti da se povjerioci namiruju srazmjerno potraživanju kod prodaje pokretne imovine, a prilikom prodaje nepokretnosti prvenstvo namirenja imaju advokati?", pitao je Vukčević.

Njega zanima i da li su poslanici, advokati i sud vodili računa o dostojanstvu stranaka i primanjima učesnika u postupku.

"Smatramo da je konstatacija da su svih 800 crnogorskih advokata časni i profesionalni ljudi u najmanju ruku sporna, pa ako se neko usudi da ovo komentariše navešćemo mu bar jednog", zaključio je Vukčević.

Bonus video: