"OBEZBIJEDITI ISTA PRAVA BEZ OBZIRA NA RAZLIČITOSTI"

Numanović - Žurić: Bjelopoljska Opština posvećena zaštiti prava LGBT zajednice

Kako su rekli iz Ministarstva, pripadnici LGBT populacije izloženi su, nerijetko, homofobiji, transfobiji i drugim oblicima netolerancije i diskriminacije, čak i okviru svojih porodica
1 komentar(a)
Suad Numanović, Aleksandar Žurić, Foto: Gov.me
Suad Numanović, Aleksandar Žurić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.07.2015. 15:48h

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti unapređenja osnovnih ljudskih prava i jačanju tolerancije prema osobama drugačije seksualne orjentacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Opština Bijelo Polje se, potpisivanjem Sporazuma, priključila krugu lokalnih samouprava koje će, zajedno sa Ministarstvom, biti posvećene unapređenju položaja i zaštite prava LGBT zajednice.

Sporazum je u prethodnom periodu potpisan sa Opštinama Kotor, Budva, Bar, Ulcinj, Tivat, Herceg Novi, Prijestonicom Cetinje i Glavnim gradom.

„Sporazum predviđa saradnju u cilju obezbjeđivanja poštovanja prava svakog lica bez obzira na bilo koje lično svojstvo, rodni identitet ili seksualnu orijentaciju i bilo koju drugu posebnost, zabranu diskriminacije, kao i promovisanje jednakosti i tolerancije“, kaže se u saopštenju.

Sporazum, dodaju iz Ministarstva, utvrđuje mehanizme saradnje radi preuzimanja zajedničkih aktivnosti stvaranja uslova za tolerantno okruženje i eliminisanja svih oblika diskriminacije LGBT zajednice.

„Podrška pripadnicima/ama ranjivih društvenih kategorija je nužan preduslov demokratskog atributa jednog društva. Ne možemo govoriti o vladavini prava, poštovanju i uvažavanju prava i sloboda drugih ljudi, ako oni/e ne osjećaju svoju sigurnost i bezbjednost“, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, pripadnici LGBT populacije izloženi su, nerijetko, homofobiji, transfobiji i drugim oblicima netolerancije i diskriminacije, čak i okviru svojih porodica.

„Budući da su marginalizovane, socijalno isključene , kao i činjenicu da i dalje bivaju žrtvama fizičkih ili verbalnih napada po osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, potrebne su dodatne mjere kako bi se ovoj populaciji osiguralo puno uživanje ljudskih prava“, navode iz Ministarstva.

Taj Vladin resor i Opština Bijelo Polje će, dodaje se, u okviru svojih mogućnosti i zakonom utvrđenih nadležnosti, zajednički raditi na unapređenju položaja LGBT osoba na lokalnom nivou i stvarati uslove koji će dovesti do eliminisanja svih vidova diskriminacije te populacije u lokalnoj zajednici.

Preporučujemo za Vas