Peković: U Crnoj Gori je rizično biti novinar

Peković je dodala da svaki pokušaj ugrožavanja prava i bezbjednosti poslenika javne riječi iz Demokratske Crne Gore smatraju nedopustivim
150 pregleda 18 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Anđela Peković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 31.07.2015. 15:17h

Napadi na novinare su napadi na suštinu demokratije, a to što se nisu kaznili ni počinioci prethodnih napada govori o tome da je sasvim očekivana posledica ponavljanje takvih napada. Stoga, Demokrate smatraju da nasilje nad javnom riječju treba tretirati na najozbiljniji moguči način i kazniti počinioce, a novinarima omogućiti obavljanje svoje dužnosti u skladu sa standardima profesije, poručila je portparolka Demokrata Anđela Peković.

Peković je dodala da svaki pokušaj ugrožavanja prava i bezbjednosti poslenika javne riječi iz Demokratske Crne Gore smatraju nedopustivim.

"U mraku ljudskih prava u crnogorskom društvu, izgleda da su i ona neprikosnovena ljudska prava ugrožena, pa se svaki pokušaj paljenja svijetla pokušava spriječiti, ne birajući sredstva i načine", kazala je Peković.

"Da je kod nas, u Crnoj Gori, rizično biti novinar pokazuje i poslednji slučaj pokušaja zastrašivanja Generalnog direktora Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore, Vojvodića, koji je samo jedan u nizu napada na javnu riječ i primjera brutalnog ugrožavanja medijskih sloboda. Slobodni mediji su izuzetno važan faktor u borbi za zaštitu ljudskih prava, ali izgleda da pogažena prava i slobode u Crnoj Gori ne dovode do ljudskog sporazuma o tome kako riještiti taj problem i pokazati da smo demokratsko društvo, već se uočavanje problema u funkcionisanju naše države i društva „nagrađuje“ kao u slučaju Vojvodića. Težimo članstvu u Evropskoj uniji, ali prvo se mora ostvariti nešto mnogo preče, a to je sloboda govora", poručila je Peković.

Bonus video: