Članovi LD "Malesija" protestovali u Tuzima

Osnivač i član pomenutog društva Valentino Junčaj kazao je da “ne traže državu, već lovnu teritoriju”, za koju ih uskraćuju šest godina
199 pregleda 2 komentar(a)
LD Malesija, protest Tuzi, Foto: Luka Zeković
LD Malesija, protest Tuzi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.07.2015. 15:00h

Stotinjak članova Lovačkog društva (LD) „Malesija” protestovalo je danas ispred zgrade Gradske opštine Tuzi jer još uvijek nijesu dobili lovnu teritoriju.

Lovci su nosili transparente “Malesija je naše vlasništvo”, “I mi smo lovci”, “Diskriminacija prema Albancima” i mnoge druge.

Osnivač i član pomenutog društva Valentino Junčaj kazao je da “ne traže državu, već lovnu teritoriju”, za koju ih uskraćuju šest godina.

“Zećani mogu da love na cijeloj svojoj teritoriji, a nama ne daju nego samo do Cijevne. Ne vidim drugi razlog osim što smo Albanci”, kazao je Junčaj.

Potpredsjednik LD “Malesija” Safet Frljučkaj kazao je da su pokrenuli peticiju da im se, kao lovište, dodijeli cijela lovna teritorija Malesije.

“Peticiju ćemo predati svim ambasadama u Crnoj Gori, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, premijeru Milu Đukanoviću, predsjedniku Filipu Vujanoviću i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću”, kazao je Frljukčaj.

Junčaj je najavio 17. avgusta veliki protest ispred ambasade SAD, gdje će doći i njihovi zemljaci iz dijaspore, koji ih tvrdi, podržavaju u potpunosti.

Frljučkaj je istakao da ih je, uprkos obećanjima da će dobiti svoj savez i teritoriju za lov, izigrao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

“Ivanoviću smo vjerovali na riječ, ali očigledno nije čovjek od riječi” kazao je Frljučkaj.

Lovci su prvi put protestovali u februaru, a nijesu učestvovali na posljednjem konkursu Ministarstva poljoprivrede za lovište nad kojim bi gazdovali.

Oni su očekivali da će im novim konkursom biti dodijeljeno preko 25.000 hektara površine, kolika je ukupna teritorija Malesije, ali im je ponuđeno samo 13.043 hektara, kao i na prvom konkursu.

Konkurs je bio raspisan do 20. juna. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ranije je saopšteno da Lovačko društvo (LD) “Malesija” nije dobilo teritoriju jer se nijesu prijavili na konkurs za lovište.

Bonus video: