Gajević: Građanski aktivizam pobjeđuje Vladu

Gajević je kazala da je građanski aktivizam pobijedio i da je došlo je do jedinstvene reakcije brojnih činioca: političkih partija, Unije poslodavaca, udruženja roditelja i drugih, a Vlada je, pod pritiskom javnosti, odustala od predloga
3 komentar(a)
Jasna Gajević, Foto: URA
Jasna Gajević, Foto: URA
Ažurirano: 29.07.2015. 13:26h

Građani su napravili prvi korak, a cijela Crna Gora je pobijedila, jer je Vlada odustala od svoje namjere da novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti nadoknadu za 60 dana bolovanja tokom trudnoće prebaci na teret poslodavca i time dodatno oteža ionako težak položaj trudnica u Crnoj Gori, poručila je predsjednica Gradskog odbora Podgorica GP URA Jasna Gajević.

Gajević je kazala da je građanski aktivizam pobijedio i da je došlo je do jedinstvene reakcije brojnih činioca: političkih partija, Unije poslodavaca, udruženja roditelja i drugih, a Vlada je, pod pritiskom javnosti, odustala od predloga.

"Pobijedila je Crna Gora, svi zajedno smo napravili prvi korak, jer smo pokazali da zajedničkim aktivnostima možemo do promjena. Uslijedio je i drugi korak: majke sa troje i više djece u Crnoj Gori će dobiti naknadu od države. Borba za dječji dodatak može biti naš sljedeći korak, jer se svi zajedno moramo izboriti da sva djeca u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak. Moramo biti spremni za nove korake promjena za dobro građana Crne Gore" kazala je Gajević

Građanski pokret URA se zalaže za to da građani budu u centru pažnje vlasti.

"Na žalost, nesporna je činjenica da naša vlada najmanje brine o potrebama svojih građana. Itekako brine o pojedincima, ali o građanima ne. Sjeti nas se kad ugleda rupu u budžetu, pa smisli „izvanredan“ način za popunu iste. Tako su se dosjetili da ukinu dječiji dodatak, koji su primala sva djeca i da prištede stavljajući trudnice u još gori položaj od onog u kojem inače jesu. Nijesu se pritom dosjetili da natjeraju one koji nijesu platili poreze i one koji nijesu uplatili obaveze za koncesije, da to učine. Nijesu došli na ideju da smanje broj službenih vozila i neopravdanih i nesvrsishodnih službenih putovanja. Nije im palo na pamet da povedu računa o brojnim skupo plaćenim projektima koji nikad nisu realizovani. Na sporadična reagovanja političkih partija, NVO-a i drugih aktera društvenog života, nisu se obazirali. Ali kada su građani jednim glasom zajednički reagovali da trudnice i majke u Crnoj Gori moraju imati zaštitu i podršku države, uz podršku ostalih činilaca, Vlada je odustala od lošeg predloga. Ovo treba da bude putokaz za dalji rad. Jer, upravo osnovni zadatak Vlade je da bude u službi građana"poručila je Gajević.

Građanski pokret URA je u više navrata, preko svog Odbora za socijalnu politiku i Gradskog odbora Podgorica, iskazao svoje protivljenje namjeri o promjeni načina refundacije bolovanja za trudnice.

"Takođe smo podržali i aktivnosti oko dodjele naknade za majke sa troje djece".

URA je, zajedno sa poslanicima Dritanom Abazovićem i Mladenom Bojanićem, podnijela i predlog izmjena Zakona i inicijativu za vraćanje ukinutog prava da sva djeca primaju dječiji dodatak. Ta inicijativa je prošla skupštinski odbor i nalazi se u daljoj proceduri za konačno usvajanje.

"Ako naša Vlada može da bude široke ruke kada daje garancije (često, po riječima odgovornih, ne znajući ni kome ni zbog čega) za ogromne iznose, koje plaćaju građani, mora naći sredstva za djecu, trudnice i majke. Sinhronizovana aktivnost svih aktera društvenog života za zajednički cilj može da dovede do njegovog ostvarenja. Ovakav način rada treba da bude putokaz za sve buduće aktivnosti. Zajedno možemo do promjena u Crnoj Gori", zaključila je Gajević

Bonus video: