Ne fali im medicinski alkohol, ali ga koriste samo u "izuzetnim slučajevima"

“Dijabetičar sam, uzimam insulin i imam pravo da uzimam alkohol na recept, ali već dva mjeseca ga u državnim apotekama ne mogu naći, a u privatnim i kada ga nađem mnogo je skuplji nego što je bio ranije”, kazala je sagovornica "Vijesti"
95 pregleda 0 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.07.2015. 05:57h

U apotekama “Montefarma” već sedmicama nema medicinskog alkohola, što su potvrdili i u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema nezvaničnim informacija, slabe su zalihe medicinskog alkohola i u Kliničkom centru, iako se radi o osnovnom potrošnom materijalu, koji se koristi za dezinfekciju i tretiranje rana prilikom previjanja pacijenata.

Pacijenti koji su se javili redakciji “Vijesti” tvrde da više od mjesec dana medicinski alkohol ne mogu dobiti na recept u državnim apotekama, dok je cijena bočice od 100 mililitara u privatnim od 80 centi do eura.

Tvrde da se ista bočica u privatnim apotekama, prije nestašice u državnim, mogla kupiti za 50 centi.

“Dijabetičar sam, uzimam insulin i imam pravo da uzimam alkohol na recept, ali već dva mjeseca ga u državnim apotekama ne mogu naći, a u privatnim i kada ga nađem mnogo je skuplji nego što je bio ranije”, kazala je Podgoričanka, čiji je identitet poznat redakciji.

U “Montefarmu”, pak, tvrde da medicinskog alkohola nema na policama državnih apoteka tek sedam dana, jer isporuka dobavljača kasni:”Nova isporuka se očekuje za danas ili sjutra”.

Ističu da “uprkos ograničenim količinama u posljednje dvije sedmice, KC i sve druge bolnice imaju obezbijeđen alkohol”.

Zaposleni u KC “Vijestima” su nezvanično saopštili da medicinskog alkohola manjka, te da se trude da ga prilikom dezifenkcije i tretiranja rana, kao i previjanja ozljeda zamijene nekim drugim medikamentom.

Međutim, iz KC ističu da ih to što “Montefarm” nema ovog sredstva za dezifenkciju mnogo ne pogađa:”Imamo dovoljno medicinskog alkohola, ne koristimo ga za previjanje pacijenata, osim u izuzetnim slučajevima”.

Odgovorili su i da “medicinski alkohol nabavljaju od dobavljača”.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić je kazao “Vijestima” da u toj zdravstvenoj ustanovi imaju alkohola koliko im je potrebno za redovne aktivnosti.

Pacijenti više od godinu dana zbog kašnjenja dobavljača, neregularnih tendera za nabavku ljekova ili kašnjenja nabavke, ne mogu na vrijeme pribaviti potrebne medikamente.

Nedavno je iz “Montefarma” saopšteno da se stanje stabilizovalo i da najčešće fale ljekovi iz grupe medikamenata koja djeluje na kardiovaskularni sistem.

Bonus video: