Brumo: Sistem obrazovanja važan za razvoj zajednice

„Proces sazrijevanja francuskog društva, izgradnje tolerancije i solidarnosti prema LGBTIQ zajednici, naračito po pitanju virusa HIV-a, bio je progresivan i vodio je do implementacije zakonskih normi“, navela je Brumo
0 komentar(a)
Veronik Brumo, Foto: LGBTIQ Socijalni centar
Veronik Brumo, Foto: LGBTIQ Socijalni centar
Ažurirano: 28.07.2015. 16:48h

Sistem obrazovanja jedan od ključnih elemenata za razvoj zajednice, izgradnju tolerancije i prihvatanje različitosti, poručila je francuska ambasadorska u Crnoj Gori, Veronik Brumo.

Kako je saopšteno iz LGBTIQ Socijalnog Centra, Brumo je u Sali Centra održala predavanje i osvrnula se na razvoj LGBTIQ aktivizma u Francuskoj, kroz formiranje prvih organizacija koji su se borile za vidljivost LGBTIQ zajednice, i koje su lobirale za jednakost svih građana Francuske, bez obzira na seksualnu orjentaciju i rodni identitet.

Brumo je ukazala na poteškoće sa kojima se LGBTIQ zajednica u Francuskoj suočavala, naročito na stigmatizaciji LGBTIQ osoba prije i tokom osamdesetih godina.

„Proces sazrijevanja francuskog društva, izgradnje tolerancije i solidarnosti prema LGBTIQ zajednici, naračito po pitanju virusa HIV-a, bio je progresivan i vodio je do implementacije zakonskih normi“, navela je ona.

Brumo je, odgovarajući na pitanja aktivista i članova zajednice, istakla okolnosti i dešavanja povodom glasanja zakona o bračnoj jednakosti u Francuskoj i o konkretnim rješenjima za njegovu implementaciju.

„Brumo je kazala da je sistem obrazovanja jedan od ključnih elemenata za razvoj zajednice, izgradnju tolerancije i prihvatanje različitosti i njegovo usmjeravanje na poštovanje ljudskih prava, u duhu razumijevanja, mira, tolerancije i jednakosti“, kaže se u saopštenju.

Predavanje je održano uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: