Obilježeno 139 godina od jedne od najslavnijih pobjeda nad Turcima

"Ovo je prilika da se na zemlji zalivenoj krvlju slavnih crnogorskih i hercegovačkih junaka, još jednom iskaže pijetet prema slobodarskim pregnućima naših predaka”, kazao je Grbović
423 pregleda 31 komentar(a)
Vučji Do, Foto: Svetlana Mandić
Vučji Do, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.07.2015. 14:08h

„Ovo podneblje uvijek je bilo poprište krvavih bitaka i oduvijek se gorštak iz ovih krajeva borio za goli život i slobodu. Istorija je našoj zemlji, čini se kao ni jednoj, ostavila tolike datume i pojedince za sjećanje”, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović danas na Vučjem Dolu, povodom 139 godina od jedne od najslavnijih pobjeda Crnogoraca i Hercegovaca nad Turcima.

Upravo su bitka na Vučjem Dolu, kada je poginulo 70 crnogorskih i hercegovačkih junaka, i čuveni barjak iz pomenute bitke, prema riječima Grbovića simboli slobode ljubavi prema svojoj zemlji i njenom trajanju.

“Bitka na Vučjem Dolu je ušla u anale svjetskog ratovanja, prije svega zbog pobjede nejakog nad jakim, ali i neposrednog komandovanja vojskom od strane gospodara Crne Gore, knjaza Nikole Petrovića. Ovo je prilika da se na zemlji zalivenoj krvlju slavnih crnogorskih i hercegovačkih junaka, još jednom iskaže pijetet prema slobodarskim pregnućima naših predaka”, kazao je Grbović.

Bitka na Vučjem Dolu, prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, imala je veliki značaj za dalje ratovanje crnogorske vojske, ali i uticaj na odluku velikih sila da na Berlinskom kongresu 1878. godine Crnoj Gori priznaju nezavisnost.

“Još jednom je hrabri narod iz male zemlje sa brdovitog Balkana zadivio svijet. Bio je to još jedan dokaz da ni zla vremena, ni ratovi, crnogorskom čovjeku nijesu mogli oduzeti iskonsku snagu i upornost. Cijeli svijet odao je poštu onima koji su golim životima prkosili sabljama i bajonetima, vjerni Crnoj Gori i njenoj slobodi. Oni su crnogorski besmrtnici, jer odanost svojoj zemlji izabrali su za svoje znamenje”, kazao je Grbović.

U crnogorsko-turskom ratu, koji je trajao od 1876. do 1878. godine, a koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava nazvan “Velji rat”, poginulo je preko tri hiljade crnogorskih vojnika.

Vijenac na spomenik junacima poginulim na Vučjem Dolu položile su delegacije Opštine Nikšić, SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, načelnik Opštine Trebinje Slavko Vučurević i počasna garda Vojske Crne Gore. Izveden je i kulturno umjetnički program u kome su učestvovali guslar Milan Vujović, operska pjevačica Bojana Marković, dječji folklorni ansambl KUD-a Zahumlje i glumac Miro Nikolić koji je kazivao poslanicu Sv.Petra Cetinjskog uoči bitke na Martinićima 1796.godine.

Na kraju svečanosti sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve protojerej Bojan Bojović održao je opelo.

Bonus video: