ŽELE DA OSVOJE LENJINOV VRH NA HIMALAJIMA

Članovi PK "Visokogorci Crne Gore" sjutra kreću na ekspediciju "Pamir 2015"

“Ekspedicija će trajati do 21. avgusta. Pamir je planinski vijenac koga čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš i dio je velikog planinskog masiva, Himalaja. Veći deo vijenca se nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu”, kazao je predsjednik kluba i vođa ekspedicije Dragan Bulatović
0 komentar(a)
Lenjinov vrh
Lenjinov vrh
Ažurirano: 28.07.2015. 10:47h

Članovi planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore”, Milan Radović, Dušan Bošković, Ivan Femić, Boris Čelebić i dr Dragan Bulatović sjutra će započeti ekspediciju na Pamir čiji je cilj osvajanje Lenjinovog vrha u Kirgiziji, visokog 7.134 metra.

“Ekspedicija će trajati do 21. avgusta. Pamir je planinski vijenac koga čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš i dio je velikog planinskog masiva, Himalaja. Veći deo vijenca se nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu”, kazao je predsjednik kluba i vođa ekspedicije Dragan Bulatović.

On je istakao da je Lenjinov vrh veoma izazovan i zahtjevan dio Himalaja.

“Za ovaj izazov naporno i sistematski smo se pripremali u našim planinama posljednjih osam mjeseci. Smjer uspona biće takozvana Razdelnaya ruta, koja vodi preko sjeverozapadnog sedla. Dužina rute od baznog kampa do vrha je oko 30 kilometara, dok je visinska razlika skoro četiri hiljade metara”, kazao je Bulatović.

On je rekao da će pored baznog kampa, naši alpinisti duž rute podići još tri visinska kampa za aklimatizaciju i boravak.

“Glavne opasnosti na ruti su glečerske pukotine, naročito između kampova C1 i C2, kao i niske temperature i jaki vjetrovi koji duvaju na velikim visinama. Zbog navedenih karakteristika uspon na Lenjinov vrh predstavlja vrhunski rezultat u planinarstvu”, istakao je Bulatović.

On se zahvalio na razumijevanju i podršci sponzorima i donatorima.

Preporučujemo za Vas