Savjet za prava djeteta: Princip najboljeg interesa djeteta ugraditi u zakon

Ministarstvo rada i socijalnog staranja održalo je sjednicu Savjeta za prava djeteta na kojoj su upoznali članove sa izmjenama i dopunama Porodičnog zakona i činjenicom da je u toku javna rasprava povodom tog zakona
53 pregleda 0 komentar(a)
Savjet za prava djeteta, Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Savjet za prava djeteta, Zorica Kovačević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.07.2015. 15:34h

Cilj izmjena i dopuna Porodičnog zakona je da se dijete uvede kao stranka u postupku, i da se princip najboljeg interesa djeteta ugradi u zakon, kao osnovni princip u oblasti prava djece, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za prava djeteta.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja održalo je sjednicu Savjeta za prava djeteta na kojoj su upoznali članove sa izmjenama i dopunama Porodičnog zakona i činjenicom da je u toku javna rasprava povodom tog zakona.

„Cilj izmjena je da se dijete uvede kao stranka u postupku, kao i da se princip najboljeg interesa djeteta ugradi u zakonski tekst, kao jedan od osnovnih principa u oblasti prava djece”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se pojašnjava, jedna od bitnih novina Nacrt je i uvođenje definicije djeteta u skladu sa definicijom sadržanom u Konvenciji o pravima djeteta.

Djetetu je, kako se navodi, priznato pravo da slobodno izrazi svoje mišljenje o svim pitanjima koja ga se tiču.

“Jedna od važnih novina ogleda se i u tome što je propisana dužnost svih, uključujući i roditelje, da prilikom odlučivanja o pitanjima koja se tiču djeteta moraju mišljenju djeteta posvetiti dužnu pažnju, u skladu sa godinama i zrelošću djeteta”, kaže se u saopštenju.

Ključna novina, kako se dodaje, u domenu usvojenja, jeste ukidanje instituta nepotpunog usvojenja, za koji je ocinjeno da je u savremenim društvenim okolnostima prevaziđen.

U saopštenju se precizira da je uveden princip nediskriminacije i ostvarivanja jednakih mogućnosti za svu djecu, a djetetu je priznato pravo da slobodno izrazi mišljenje o svim pitanjima koja ga se tiču.

“Predloženo je uspostavljanje stručnih službi, pri sudovima, čije će djelovanje omogućiti da sud dobije pomoć u ispunjavanju složenih i visokostručnih zadataka u postupcima u kojima učestvuje dijete”, kaže se u saopštenju

Kako se dodaje, novinu predstavljaju i odredbe koje se odnose na zabranu fizičkog kažnjavanje djece od roditelja, u cilju vaspitanja.

Prisutni su upoznati sa usvojenim Planom transformacije Dječjeg doma “Mladost” Bijela, kojim je predviđeno poboljšanje kvaliteta usluga u sistemu dječje zaštite, usklađivanje sa evropskim standardima, uz očuvanje postojećih kadrovskih i prostornih resursa institucije, kao i otvaranje Male grupne kuće u Bijelom Polju.

“Ministarka Zorica Kovačević upoznala je prisutne da su urađene nove sistematizacije, da su Centri za socijalni rad ojačani stručnim kadrom (psiholozima, socijalnim radnicima), da se realizuju obuke u cilju jačanja stručnih kapaciteta zaposlenih u ustanovama socijalne i dječje zaštite”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: