ŽICG: Mašinovođa je obavezan da se vizuelno uvjeri da je saobraćaj bezbjedan

"Kada putni prelaz ne funcioniše otpravnik vozova daje nalog mašinovođi voza koji propisuje proceduru u ovim slučajevima", kazali su iz ŽICG
82 pregleda 3 komentar(a)
voz, Zagorič, Foto: Screenshot (YouTube)
voz, Zagorič, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.07.2015. 15:00h

Putni prelaz Duklja nije u funkciji od 23.jula ove godine, zbog kvara na sistemu za kontrolu putnih prelaza, a poštoje Kako je putni prelaz Duklja uvezan sa prelazom Zagorič-groblje to smo zbog bezbjedonosnih razloga morali i njega isključiti", saopšteno je iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG).

Oni su reagovali povodom teksta "Putnički voz daje prednost na prelazu u Zagoriču [VIDEO]", objavljenom danas na portalu "Vijesti"

"Ekipe ŽICG su na terenu i rade na otklanjanju smetnji. Kada putni prelaz ne funcioniše otpravnik vozova daje nalog mašinovođi voza koji propisuje proceduru u ovim slučajevima. Mašinovođa je u obavezi da ispred putnog prelaza zaustavi voz, vizuelno se uvjeri da je saobraćaj bezbjedan i tek nakon toga nastavi putovanje. Na portalu "Vijesti" u istom tekstu objavljen je video snimak koji je odbornik DF u Skupštini Glavnog grada Nikola Bajčetić dostavio, sa netačnim i zlonamjernim komentarom da putni prelaz ne radi zbog otuđenja baterija i da polubranici služe "kao ukras", kazali su iz ŽICG.

Kazali su da se na tom video snimku upravo i dokazuje da se poštuje propisana procedura i da je voz stao ispred putnog prelaza koji je u kvaru.

"Zahvaljujući tome možemo reći da bezbjednost željezničkog saobraćaja nije ugrožena. Želimo da zamolimo učesnike u saobraćaju, vozače drumskih vozila da imaju strpljenja i pažljivo prelaze preko putnih prelaza poštujući prije svega drumsku signalizaciju, i na taj način daju doprinos bezbjednosti svojoj lično i bezbjednosti putnika u vozu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: