"ŠTETA PO INTERES GRAĐANA"

Peković: Osnažiti ulogu civilnog sektora u borbi protiv korupcije

112 pregleda 16 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.02.2019. 08:15h

Portparolka Demokrata Anđela Peković smatra da je korupcija u našem vremenu i u našoj državi zahvatila je sve pore života. 

"Ovo kobno društveno zlo javno se osuđuje, međutim, lijek se teško nalazi, ili se ne traži efikasno u sistemu koji prećutno toleriše raznorazne društvene anomalije. U prilog tome da se ne vodi dovoljno računa  u rješavanju ovog  problema svjedoče i upozorenja koja dolaze sa relevantnih stranih adresa da je korupcija jedan od najvećih problema u Crnoj Gori koju karakteriše nekažnjivost, i da bi trebalo nešto pod hitno učiniti po tom pitanju", navodi se u saopštenju Peković.

Ona tvrdi da korupcija nije samo zloupotreba javnog ovlašćenja u cilju sticanja određene materijalne koristi.

"Korupcija predstavlja i zloupotrebu javnog ovlašćenja prilikom potpisivanja određenih ugovora koji idu na sopstvenu korist, ali na štetu interesa građana. Svjedoci smo na stotine propalih i uništenih preduzeća u Crnoj Gori, zbog čega bi neko trebalo da trpi posljedice, a ne nedužni građani. To se može značajno ublažiti tako što će u kaznenoj politici “prvi na udaru” biti državni funkcioneri i predstavnici naroda, oni koji imaju najviše prilike i mogućnosti da otuđe daleko više zbog svoje političke moći i položaja u državnoj službi za koje se “lijepi novac, to opasno korozivno sredstvo koje se hvata za ljudsku dušu kao rđa za čelik”, jer “moć sama po sebi više nije dovoljna nagrada, nužno je i nešto da zvekne u gotovom."

Peković smatra da zreba osnažiti i ulogu civilnog sektora, čija je važnost u borbi protiv korupcije neuptina.

"Ne smije se zanemariti ni uloga medija u sprečavanju i borbi protiv korupcije , ali isto tako treba obezbijediti  uslove koji su neophodni da medije niko ne bi kočio u tome. Bitno je i konstantno ukazivati na opake posljedice koje sa sobom donosi ovakvo nesavjesno činjenje kakvo je korupcija, a nesavjesne aktere korupcijskih afera izvesti pred lice pravde. Možda bi dobar primjer u borbi protiv korupcije za Crnu Goru bile druge države koje su uspjele da se efikasno izbore sa ovim problemom i smanje korupciju na najniži mogući nivo, kao što su primjeri Danske, Finske, Švedske"; zaključuje se.