Dragi striko Željko

Zbog toga što tekst doživljavam kao moralnu pridiku strica...
156 pregleda 38 komentar(a)
Darko Ivanović Skočko, Foto: Boris Pejović
Darko Ivanović Skočko, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2015. 09:57h

Član savjeta Agencije za elektronske medije Darko Ivanović reagovao je na tekst “Skočko probudi se” koji je objavljen u jučerašnjem broju “Vijesti”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Dragi striko Željko, oprosti mi na neposrednosti, ali moram nastaviti u maniru tvog reagovanja. Prvo, jer tvoji urednici koriste moj nadimak u naslovima, a drugo - zbog toga što tekst doživljavam kao moralnu pridiku strica, ne samo meni, već kompletnom dijelu javnosti koja u jednom momentu ima suprotne stavove tebi. Treće, jer si stariji i zavidim na iskustvu koje imaš u borbi sa kompletnim sistemom koji, stičem utisak, samo nad tobom i tvojima vrši istinsku represiju nad novinarima. Evo prilike da se upišem na listu sa vama, jer ovo je i pismo podrške. Ali kako ja, za razliku od mnogo “nezavisnih”, nikad sa tim sistemom nijesam šurovao, a u Agenciju sam ušao sa iskrenom namjerom da, poštujući zakone ove zemlje,uradim sve na unaprjeđenju uslova za elektronske medije, dozvolićeš da imam drugačiji pristup.

Dragi striko Željko, Savjet tebi jeste skandalozan kada ne štiti “nacionalne interese” i ne pokreće inicijativu za povećanje učešća stvarne produkcije na 20 odsto, ali ne vidim da si se bunio kada su te iste televizije, koje su godinama u CG etru, učestvovale u nekim drugim kampanjama, primjerice u onoj za nezavisnost Crne Gore. Tada, kada nije bila pokrenuta mašinerija od minuta do dva, svi ste ćutali. Striko Željko, ne vidim da si se bunio ni kada su mene razapinjale na istom mjestu gdje tebe žigošu, klasično zloupotrebljavajući etar. Logično je da ti je najbitniji tvoj medij. Ali ja ih neću kažnjavati, nego raditi na tome da situaciju uvedemo u red, ne zato što misle suprotno od mene, već zato što ne poštuju zakon. Nažalost, ne postoji izričita odredba da se odobrenje oduzima ako se ne proizvodi određena količina sopstvene produkcije, ali postoji stav 4 člana 110, pa ako je emiter iznio netačne podatke, treba se osloniti na njega, jer se na tenderu odlučivalo i na bazi ponuđene sopstvene produkcije. Ili da zakon pokušamo promijeniti. To ne radi AEM. Za to nije dovoljno pet mojih mjeseci. Već deset godina. Zašto ti to napominjem? U ovakvom sistemu đe sam ja o nelojalnoj konkurenciji “stranih” TV stanica drvio 2004,5,6. godine - ti se nijesi bunio. I nijesi čitao zapisnike Savjeta povodom mojih inicijativa da se emiteri čije su emisije neprimjerene zatamne ili čak uklone. Jer ja se ne reklamiram preko Vijesti, ja sa njima sarađujem u borbi za normalnu branšu. Ali tebe interesuju samo tvoje zasluge i prćija i nećeš da se informišeš o radnjama drugih. To mi ne liči na tebe, već na loš rad tvojih suflera. Ili da ne daj bože misliš da si jedina moralna vertikala u ovom društvu? Dakle, ima nas koji i bez pomoći Vijesti radimo nešto. Ali i da im svugdje gdje možemo pomognemo, jer ste često usamljeni. Ali kada smo već kod zakona: ništa manji problem od manjka produkcije (koja se koristi za blaćenje protivnika vladajućeg sistema) je kašnjenje u plaćanju prema AEM, jer ukoliko se ne plaća redovno, direktor može da oduzme odobrenje za rad. Ako bi Agencija u CG primijenila član 110 Zakona o el. medijima, odobrenje bi oduzela gotovo svima, uključujući i TV Vijesti, jer je trenutno dugovanje ovog medija jednako obavezama za godinu i po.

A ako to ne uradi može krivično odgovarati, ne vidim na tvojim stranicama tu inicijativu, već da li je Savjet i Ivanović glasao za usvajanje nečeg što nema nikakve veze sa stvarnim sporenjem MANS-a i TV 777. Vama ovaj sistem nije dao da radite dugo vremena, srećom, osvojili ste prostor i i te kako obogatili medijsku sliku, i demokratizovali Crnu Goru, ali ti kao mlađi kolega savjetujem da ne praviš od baš svakog ko ne duva u iste diple - neprijatelja. Sve ostale inicijative su ti na mjestu, pogotovo ona za nelojalnu konkurenciju i čak nedozvoljenu koncentraciju medijske moći i medijske monopole, no o njima u daljoj polemici. I o hajkama i zloupotrebi medija na koje upozoravaju i sestrinska agencija u Srbiji, ali i State department. Nemam ja nikakve prijatelje u SDP-u. Već i one iz Bošnjačke stranke i kompletne opozicije, jer me u administrativnom odboru pri izboru jedino nije podržao DPS.

Inače sam potpuno regularan kandidat, što ću i dokazati na sudu ovim medijskim marginalcima koji dominantnu podršku za svoje kandidature dobijaju od štancovanih NVO (od 18 kandidatura ove koja ne silazi sa stranica tvoje novine, 11 su sa iste adrese, a osnovao ih je isti čovjek ili njegova familija). No to su moje bitke. Ne vidim da si mi u tim bitkama na stranicama tvoje novine pomogao, već upravo suprotno. Očigledno da sve zavisi ko ti je iz NVO prijatelj, i ko radi “za prave interese”. I stoga, opet: ne meći me đe mi mjesto nije”.

Bonus video: