Pokrenuta peticija: Prolaz kroz Sozinu da košta euro

Peticija je na sajtu pokrenuta 21. jula, a za pet dana potpisalo je 719 građana
68 pregleda 27 komentar(a)
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.07.2015. 13:30h

Na sajtu thepetitionsite.com pokrenuta je peticija da se prolaz kroz tunel Sozinu za državljane Crne Gore naplaćuje po jedan euro.

Peticija je na sajtu pokrenuta 21. jula, a za pet dana potpisalo je 719 građana.

“Imajući u vidu da se dio autoputa gradi iz budžeta i da građani mnogo više koriste tunel nego turisti koji dođu na ljetovanje, smatramo da bi bilo u redu da građani Crne Gore imaju znatan popust. Cijena od pet eura za dva prolaza nije velika ako prolazite jednom godišnje, ali ako je to svakog dana ili svakog vikenda tokom ljetnje sezone, onda nije mali izdatak", naveli su inicijatori peticije.

"Umanjenje cijene ne bi imalo potpuno nepovoljan efekat na budžet Monteputa, već bi povećalo broj prolazaka lokalnog stanovništva, čime bi se kompenzovalo smanjenje cijene“, ističu inicijatori koji traže 10 hiljada potpisa.

U Monteputu, međutim, nemaju sluha za peticiju građana.

“Smanjenje cijene prolaska na jedan euro bilo bi ekonomski neodrživo. Ako neko ima računicu po kojoj će to biti održivo neka ponudi“, rekao je direktor Monteputa Osman Nurković.

Tunel Sozina otvoren je sredinom 2005. godine, a lani su imali dobit od 534 hiljade eura. Od tog novca u budžet su uplatili 194 hiljade, za učešće na svetskoj izložbi EXPO Milano 150 hiljada i RK Lovćenu 30 hiljada. Preduzeće je od ostalih 160 hiljada, 43 hiljade izdvojilo za modernizaciju sistema rasvete, dok je 90 hiljada otišlo na bonuse organima upravljanja i zaposlenima. Od toga su članovima borda i direktoru isplaćene tri prosječne plate u državi ili skoro 1.500 eura.

Bonus video: