Za sat vremena se gubi i do dva litra znoja

Toplotni udar je najozbiljniji poremećaj kada tjelesna temperatura raste do 40 stepeni i više, kada je koža suva i crvena, a simptomi jače izraženi nego kod sučanice
2 komentar(a)
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2015. 16:12h

Građani treba da izbjegavaju boravak na suncu od 10 do 17 sati, masnu i začinjenu hranu i alkohol, da ne bi došlo do dehidratacije i ugrožavanja zdravlja.

Iz Instituta za javno zdravlje su upozorili da visoke temperature dovode do povećanog gubitka tečnosti, a da je znojenje jedini mehanizam da se spriječi pregrijavanje tijela, kada je temperatura vazduha približno ista normalnoj tjelesnoj od 36,5 stepeni.

“Izlučivanje znoja nekada može biti i do dva litra za sat vremena, što predstavlja ogroman stres za organizam koji vodi u dehidraciju i druga ozbiljna zdravstvena stanja kao što su sunčanica, toplotna iscrpljenost i toplotni udar”.

Iz Instituta je saopšteno da tokom perioda visokih temperatura treba izbjegavati fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana, suhomesnate proizvode, slatkiše, ali i da se ne smije pretjerivati sa unosom kofeina.

S druge strane, preporučuju tuširanje mlakom vodom više puta na dan, manje obilne, lagane obroke sa povrćem, žitaricama, voćem, održavanje temperature u prostorijama ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 Celzijusa noću.

Savjetuju da se napolju nose šeširi, sunčane naočare i odjeća svjetlih boja od prirodnih materijala.

Toplotni udar prati tjelesna temperatura do 40 stepeni

Iz Instututa su pojasnili da sunčanica nastaje kod dužeg izlaganja nepokrivene glave suncu, a da su simptomi malaksalost, vrtoglavica, jake glavobolje, mučnine, povraćanje...

S druge strane, toplotna iscrpljenost se javlja nakon dužeg boravka na vrućini, kada se znojenjem gube elektroliti i tečnost, pa nastupaju mučnina, glavobolja, drhtavica, grčevi, dok je koža vlažna i hladna.

Naglasili su da je toplotni udar najozbiljniji poremećaj kada tjelesna temperatura raste do 40 stepeni i više, kada je koža suva i crvena, a simptomi jače izraženi nego kod sučanice.

“Ako su prisutni simptzomi koji ukazuju na toplotni udar, odmah pozvati hitnu pomoć ili osobu povesti u najbližu zdravstvenu ustanovu... Dok se čeka medicinska pomoć, osobu treba premjestiti na hladnije mjesto i rashlađivati je hladnim oblogama po vratu, pazuhu i preponama i prskati joj kožu hladnom vodom”.

Bonus video: