Nacionalni parkovi CG: Restoran se radi po svim propisima

Restoran će imati u prizemlju 300 metara kvadratnih
1 komentar(a)
Nacionalni parkovi, restoran, Foto: Privatna arhiva
Nacionalni parkovi, restoran, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.07.2015. 14:17h

Iz NP Crne Gore reagovali su na tvrdnje Darka Stijepovića objavljene u “Vijestima “ u tekstu “Gradnja restorana mimo svih zakona” objavljenom juče.

“JP za nacionalne parkove CG rekonstruiše restoran „Crno jezero“ u NP Durmitor u postojećim gabaritima, u skladu sa svim važećim propisima kada je riječ o rekonstrukciji i izgradnji objekata u zaštićenom prirodnom području, uz potpuno poštovanje svih ekoloških principa i standarda i po ugledu na arhitektonsko nasljeđe durmitorskog kraja.

Prostornim planom posebne namjene NP Durmitor lokacija na kojoj će se rekonstruisati restoran Crno jezero pripada drugoj zoni zaštite NP u kojoj je dozvoljena izgradnja-rekonstrukcija turističko-ugostiteljskih objekata”, stoji u saopštenju.

Nakon dobijanja urbanističko-tehničkih uslova izdatih od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, JP za nacionalne parkove CG je pristupilo projektovanju restorana „Crno jezero“ uz poštovanje ključnih vizuelnih elemenata prethodnog restorana, poštovanje svih ekoloških principa i standarda.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo JP građevinsku dozvolu za rekonstrukciju restorana u postojećim gabaritima. Gabariti planiranog restorana su identični prvobitnim gabaritima i iznose 300 metara kvadratnih u prizemlju i 100 metara kvadratnih u pokrovlju. Projektom je takođe predviđena otvorena terasa površine 150 metara kvadratnih projektovana u skladu sa kapacitetima i potrebama budućeg restorana.

Funkcija restorana „Crno jezero“ će biti isključivo ugostiteljskog karaktera - nacionalni restoran.

Projektom je predviđeno postavljanje savremenog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

I ova turistička sezona, odnosno broj posjetilaca u NP Durmitor, ukazuje da je više nego prijeko potrebna rekonstrukcija nacionalnog restorana kojim će se upotpuniti turistička ponuda kako nacionalnog parka tako i samog Žabljaka, otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, prodaju i plasman domaćih proizvoda...”, ističe se u saopštenju.

Bonus video: