Kovačević odgovorio Jonici: Nemam poslovne kontakte sa geodetskim firmama

On tvrdi da je za knjiženje terasa, koje se po novom zakonu tretiraju kao stambeni kvadrati, uputio katastrima dopis da poštuju standarde
76 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2015. 09:03h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević odbacio je optužbe poslanice SNP-a Snežane Jonice za korupciju, pošto ga je ona prije tri dana optužila u Skupštini da je korumpiran i povezan sa pojedinim geodetskim firmama,koje navodno protežira prilikom upisa nekretnina.

Jonica je zamjerila Kovačeviću što nije dobila odgovor na poslaničko pitanje koje se tiče ovjere elaborata za uknjižbu nekretnina.

"Imam rezervu prema odgovoru jer onaj ko treba da potpiše je u konfliktu interesa, jer se drugi dio pitanja tiče rokova u kojima geodetske organizacije vrše ovjere eleborata preko koga se knjiže nepokretnosti," rekla je Jonica.

Ona je kazala da postoje" nekoliko privilegovanih geodetskih firmi povezanih sa aktuelnim direktorom Uprave za nekretnine",koje ovjere elaborata završavaju za dva- tri dana iako je zakonski rok propisano da to bude 30 dana kako bi sve druge firme morale da čekaju ili da prestanu da rade jer neće biti konkurentne. Poslanica je kazala da je obračun terasa veliki osnov za korupciju, jer se dešava da oni koji su otkupili stan sada moraju da potpisuju anekse ugovora.

"Riječ katastar je sinonim za korupciju, a noćna mora za običnog građanina," rekla je Jonica.

Kovačević međutim tvrdi da je sve to "samo nastavak neargumetovanih optužbi koje se prenose iz drugih "kuhinja", a sve zbog toga što preuduzima mjere za suzbijanja svih nezakonitosti u Područnim jedinicama".

"Za optužbu da se u katastrima završavaju isti dan ovjere određenih geodetskih firmi, a vjerovatno i upis objekata, odgovoriću, da ni sa jednom geodetskom firmom nemam nikakvih poslovnih kontakata niti sam ikada intervenisao ni u jedan katastar u Crnoj Gori da isti dan završavaju ovjere i donose rješenje, naprotiv dao sam pismeni nalog da se predmeti moraju rješavati po prioritetu," tvrdi Kovačević.

On tvrdi da je za knjiženje terasa, koje se po novom zakonu tretiraju kao stambeni kvadrati, uputio katastrima dopis da poštuju standarde.

"Ako gospođa Jonica ima saznanja da se tako ne radi neka iznese takve primjere, protiv kojih ću pokrenuti disciplinski postupak i preduzeti sve radnje shodno zakonu.Da je riječ katastar sinonim za korupciju ne slažem se sa gospođom Jonicom, jer nije iznijela ni jedan argumentovan primjer, a u svim izvještajima o korupciji sprovedenim anketama ne spominje se ime Uprave za nekretnine.Uprava za nekretnine nema što da krije, a najmanje ja, i za vašu informaciju podaci o vlasničkoj strukturi dostupni su putem web aplikacije odnosno on line u realnom vremenu.Kritikujete nas to je vaše pravo, ali argumentovano;navoe je Kovačević u reagovanju.

Bonus video: