Cijenu ljekova utvrđuju do 60 dana

Cijene ljekova ubuduće će se određivati upoređivanjem sa cijenama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i za očekivati je da bar neki medikamenti pojeftine
2 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2015. 18:07h

Nakon objavljivanja uredbe u Službenom listu, Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) započeće formiranje maksimalnih cijena ljekova.

Iz CALIMS-a su saopštili “Vijestima” da će nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet i na veliko podnositi toj zdravstvenoj ustanovi zahtjev i potrebne podatke u roku od 60 dana, od dana stupanja na snagu uredbe.

S druge strane, CALIMS je dužna da u roku od 60 od prijema potpunog zahtjeva utvrdi cijenu lijeka u skladu sa uredbom.

Cijene ljekova ubuduće će se određivati upoređivanjem sa cijenama u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i za očekivati je da bar neki medikamenti pojeftine.

Uredbom o kriterijumima za formiranje maksimalne cijene, koju je prošle sedmice usvojila Vlada, predviđeni su rokovi za izdavanje rješenja i obaveza javnog prikaza cijena na internet stranici CALIMS-a.

U dokumentu piše da će propisom doprinijeti razvoju farmaceutskog tržišta i povećanja konkurencije, što je jedan od načina da se obezbjedi sigurnija dostupnost ljekova pacijentima.

“Analiza je pokazala da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova”, navodi se.

Cijene se određuju za ljekove koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog stanja.

Bonus video: