Hercegnovski vodovod: Za sada dovoljno vode

Od 1. avgusta Vodovod će u saradnji sa MUP-om i tužilaštvom krenuti u akciju pronalaženja i sankcionisanja potrošača koji vodu kradu iz gradskog sistema
50 pregleda 1 komentar(a)
Stanica Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Stanica Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.07.2015. 13:46h

Herceg Novi ovih vrućih ljetnih dana, uprkos povećanoj potrošnji nema značajnijih problema sa vodosnabdjevanjem. Oko 630 sekundih litara podmiruje potrebe 35 hiljada stanovnika i oko 24 hiljade turista. Najveći bokeljski grad iz sistema Trebišnjica Plat, preko Konavala u susjednoj Hrvatskoj, dobija od 400 do 440l'sec, iz lokalnog izvorišta Opačica 120, iz Potkopa u Mojdežu 6 i od danas (24 jul) 70 sekundnih litara vode iz Regionalnog vodovoda. Problem su samo potrošači u visočijim zonama Bijele i naselje Bajkovina.

VD direktorica preduzeća DOO Vodovod i kanalizacija Jelena Đaković ističe i da je naplata utrošene vode u posljednje vrijeme bolja, jer su se građani odazvali njihovom apelu da se prijave za reprogram duga koji mogu platiti u tri rate. Ipak su dugovanja ovom preduzeću i dalje ogromna- oko 1,7 miliona eura. Od toga privreda i građani duguju po 530 hiljada eura, a za naplatu 670 hiljada pkrenuta je tužba. Od toga samo se na Vektra Boka u stečaju odnosi 510 hiljada eura.

Od 1. avgusta Vodovod će u saradnji sa MUP-om i tužilaštvom krenuti u akciju pronalaženja i sankcionisanja potrošača koji vodu kradu iz gradskog sistema.

„Već smo napravili spisak za potrošače za koje osnovano sumnjamo, a za neke i iamamo dokaze, da neovlašćeno uzimaju vodu iz našeg sistema“, kazala Đaković je na današnjoj konferenciji za novinare.

Novljani bi i u oktobru za kada je najavljen remont hidroelektrane Plat , zbog čega se gradu u tom periodu obustavlja dotok vode iz tog sistema, trebalo da imaju više vode nego u junu ove godine, kada je rađen dio remonta i redovno čišćenje hidrotunela. Sa predstavnicima Konavoskog vodovoda postignut je sporazum, koji još treba da se i zaključi, o isporuci vode iz njihovog sistema cjevovodom koji su Novljani izgradili samodoprinosom prije 3,5 decenije dok smo još uvijek živjeli u zajedničkoj državi.

Đaković: Smanjuje se broj septičkih jama

Na osnovu katastra iz 2010 godine na dijelu hercegnovske opštine, od Kobile do Zelenike, bilo 2.589 septičkih jama, a on je procijenio da ih je ukupno bilo preko 4.000. Veliko broj nesavjesnih građana su “ispuste” iz septičkih jama sproveli I u potoke, Nemila, Manitovac, Babin ili Igaljski i rječicu Repaje. Dr Ljubo Radojičić koji je uradio taj katastar tvrdi da su skoro sve septičke jame koje su sada u funkciji upojne. Tako njihov sadržaj nekontrolisano odlazi u zemlju, a voda njihov sadražaj spira u more.

Sada ih je mnogo manje, tvrdi Đaković. Ona navodi da u ljetnjoj sezoni njihovim cisternama dnevno prazni po šest septičkih jama i da je cijena te usluge od 63 do 105 eura, odnosno 184 eura za pravna lica. Navodi i da godišnje naprave oko 190 tura i da usluge pružaju i dijelu kotorske i i tivatske opštine.

VD direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija ističe da svi koji imaju mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu moraju to i da urade. Kazne su isključenje sa vodovodne mreže.

Sanacija pumpne stanice Forte Mare biće završena do večeras

Sanacija havarije glavne kanalizacione pumpne stanice Forte Mare, gdje su zbog ubacivanja čvrstog otpada oštećena tri pumpna agregata, trebalo je da bude završena jutros (24. jul), ali su radovi zbog slođenosti posla produženi do večeras.

"Pumpna stanica Forte Mare je srce kanalizacionog sistema grada i sva kanalizacija od područja stare Banje, Igala i Meljina dolazi na Forte Mare i bilo kakva havarija na stanici Forte Mare znači i stajanje kompletnog sistema", kazala je Đaković i objasnila da su ekipe na terenu od preksinoć i da je veliki dio posla obavljen, a da će sistem ponovo biti u funkciji od večeras.

Bonus video: