Komemoracija Slobodanu Franoviću: Ostaće upamćen kao iskreni i hrabri Crnogorac

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Miodrag Vlahović naglasio je da je "Slobo bio veliki iskreni, pametni i obrazovani, značajni Crnogorac, važni crnogorski intelektualac"
128 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Franović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan Franović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.07.2015. 13:26h

Slobodan Franović ostaće upamćen kao iskreni i hrabri Crnogorac, čije će znanje, kultura, nesebičnost lična skromnost postati primjer svima koji poštuju i čuvaju ideje slobodne Crne Gore, rečeno je na današnjoj komemorativnoj sjednici, koja je u velikoj sali Akademije znanja počela minutom ćutanja.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je da je "rijetkost sresti čovjeka koji ima stav, stav koji o svakom pitanju, od onih od kojih su neka bila suštisnka, državna, branio mir dostojanstveno, bez nervoze, baš onako kako je i živio, kako smo ga i zapamtili“.

"Sjećamo ga se kao cijenjenog rukovodioca na svim radnim mjestma koje je pokrivao ili političkim funkcijama koje je obavljao", kazao je Rađenović.

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Miodrag Vlahović naglasio je da je "Slobo bio veliki iskreni, pametni i obrazovani, značajni Crnogorac, važni crnogorski intelektualac".

"Ali ne onaj propagandni, samoreklamerski i samodopadajući, naknadne pameti i unazad stvorenih zasluga, već predani, temeljni, utemeljeni zagovornik i promoter ideje koju i mnogi od nas poneseni i opterećeni razim vrstama negacije i nipodaštavanja svega našeg autentičnog crnogorskog, zaboravimo i češće nego što bi smjeli“, kazao je Vlahović.

Prof. dr Rade Ratković naveo je da je životna opsesija Slobodana Franovića bila istraživati tajnovite morske dubine mediteranske širine koje se stalno otvaraju na plavom horizontu.

"On je to radio hrabro i slobodno, na sebi svojstven način. Stalno je potvrđivao vizionarstvo svojih roditelja, čiji je miljenik bio, koji su ga, nazvavši Slobodanom, u samom imenu anticipirali karkter i odredili životni krst koji je časno i otmeni nosio cijlog života", kazao je Ratković.

Slobodan – Slobo Franović, utemeljivač i predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta, nekadašnji generalni sekretar Liberalnog saveza Crne Gore, jedan od osnivača Crnogorske demokratske unije (Cdu) i predsjednik Statutarnog odbora Cdu, preminuo je juče u Budvi, u 68. godini života.

On će biti danas sahranjn na mjesnom groblju u Reževićima u 17 časova.

Bonus video: