Jonica: Kovačević povezan sa pojedinim geodetskim firmama

Poslanica SNP-a je rekla da Uprava za nekretnine ne odgovara na nezgodna pitanja, kao i da unaprijed ima rezervu prema odgovoru koji će dobiti
110 pregleda 3 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2015. 10:06h

Poslanica SNP Snežana Jonica optužila je juče u Skupštini direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića da je korumpiran i povezan sa pojedinim geodetskim firmama, koje protežira prilikom upisa nekretnina.

Ona je saopštila da nije dobila odgovor na poslaničko pitanje koje se tiče ovjere elaborata za uknjižbu nekretnine, kao i uknjižbe i obračuna terasa u 2014. godini prije i poslije promjene zakona. Promjenama zakona o katastru terase se knjiže kao stambeni prostor i njihova cijena je viša.

Jonica je rekla da Uprava za nekretnine ne odgovara na nezgodna pitanja, kao i da unaprijed ima rezervu prema odgovoru koji će dobiti.

"Imam rezervu prema odgovoru jer onaj ko treba da potpiše je u konfliktu interesa, jer se drugi dio pitanja tiče rokova u kojima geodetske organizacije vrše ovjere eleborata preko koga se knjiže nepokretnosti," rekla je Jonica.

Ona je kazala da postoje "par privilegovanih geodetskih firmi povezanih sa aktuelnim direktorom Uprave za nekretnine", koje ovjere elaborata završavaju za dva tri dan.

"Iako je zakonom propisano da to bude 30 dana kako bi sve druge fire morale da čekaju ili da prestanu da rade jer neće biti konkurentne", rekla je Jonica.

Poslanica je kazala da je obračun terasa veliki osnov za korupciju, jer se dešava da oni koji su otkupili stan sada moraju da potpisuju anekse ugovora.

"Riječ katastar je sinonim za korupciju, a noćna mora za običnog građanina," rekla je Jonica, optužujući "medije koji vole jake riječi" da se ne bave time.

Direktor katastra Dragana Kovačević rekao je "Vijestima" da je odgovor na pitanje poslanice dostavljen Ministarstvu finansija, navodeći da će se o ostalim optužbama oglasiti saopštenjem.

Baranka Vera Kirović je krajem maja tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu zbog "traženja mita" protiv direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još dva službenika Ministarstva finansija, što je on dematnovao najavljujući postuak za lažno prijavljivanje.

Bonus video: