RTCG mora da se izvini Drobniču

Novinarki je zamjereno što u emisiji nije saopštila da je pitanja Drobniču poslala istog dana kada je “Replika “emitovana
131 pregleda 18 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Vesko Belojević
Mitja Drobnič, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.07.2015. 09:53h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) izviniće se šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Mitji Drobniču, zbog postupka novinarke Nevenke Ćirović.

To je juče zaključio Savjet RTCG, po prigovoru koji je uputio Drobnič nakon emisije “Replika”, emitovane 29. juna.

Komisija za prestavke prigovora zaključila je da novinarka u emisiji nije saopštila da je pitanja Drobniču poslala na dan emitovanja emisije, poslije 15 časova.

Drobnič je u prigovoru naveo da je novinarka poslala mejl sa pitanjima u vezi sa nagradom EU za istraživačko novinarstvo na njegov, a ne na mejl portparola.

On je u prigovoru ocijenio da je riječ “o lažnoj hitnosti”, s obzirom na to da su pitanja poslata na dan emitovanja emisije, i da su gledaoci mogli da steknu utisak da nije želio da odgovori.

Usvojen i prigovor gledaoca na prilog objavljen u Dnevniku 8. jula, u kojem nije navedeno ko je organizator “NATO-biznis foruma” u Šipčaniku.

“Organizator je bio ND 'Vijesti', pa se izostavljanjem pominjanja može steći utisak da pravimo selekciju kada je u pitanju to kog organizatora ćemo pomenuti, a kog ne”, kazao je predsjednik Komisije i član Savjeta Goran Đurović.

Savjet je zaključio da se opomenu urednik i novinar Zoran Leković, zbog stavova koje je on na Fejsbuku iznosio o ratu i ratnim zločinima počinjenim devedesetih godina prošlog vijeka, ali i radu Haškog tribunala.

Za prava prenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 300.000

RTCG će prenositi utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se održati sljedeće godine i to će poreske obveznike koštati 300 hiljada eura.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić saopštio je juče da su definitivno odustali od kupovine prava za prenos fudbalske Lige šampiona.

On tvrdi da su “pokušali da izbjegnu” kupovinu prava za Evropsko prvenstvo, ali da to “nije bilo moguće jer će svi javni servisi to emitovati”.

“Prava za prenos EURO 2016. smo otkupili za 300.000 eura s dozvolom da plaćamo na četiri godine, a smatram da ćemo samo od marketinga prihodovati oko 200.000 eura”, rekao je Vojvodić.

Bonus video: